Knäck
Det är kanske vårt mest klassiska julgodis. Att koka knäck är för många en tradition att göra till första eller andra advent.
Så lyckas du med knäcken
För att lyckas med kokningen av din hemlagade knäcksmet så är det enklaste att man använder en termometer och gärna i kombination med kulprovet.
När knäcksmeten har uppnått rätt temperatur (tiden för detta varierar kraftigt beroende på vilken kastrull man använder) så blandar man i hackad mandel eller nötter. Sedan häller man upp knäcksmeten i små knäckformar. Detta kan vara en utmaning, det gäller att vara lite snabb och även hålla knäcksmeten varm för när den kyls av blir den seg och väldigt svår att hälla upp.
Tänk på att aldrig göra dubbel sats.
Ingredienser:
- 2 dl strösocker
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl sötmandel
- eller 1 dl hasselnötkärnor
Utrustning:
- 100 st knäckformar
- ev. digital termometer
- ev. doseringstratt
Koka knäck så här:
Läs gärna:
- Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!
Hållbarhet och förvaring:
⭐ webmaster
⭐ webmaster
Ett egenutvecklat tips för att få knäcken transfererad till formarna:
Ta en såsslev, viktigt är att denna har en pip i ena eller båda ändar. Då kan du enkelt hälla i formarna utan att riskera att spilla hela smeten på en gång.