Kalvstek - Recept

Kalvstek är enkelt att göra och köttet räcker till många portioner. Se bara till att planera maten så den blir klar i tid!
Kalvstek
Uppskuren kalvstek.
Timglas Tid: 2 ½ timme, varav 10 min effektivt arbete
Portioner 10 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 125 °C i nedre delen av ugnen i ca 2 timmar med över- och undervärme (använd termometer för att veta när den är klar)

Så här tillagar du kalvstek:

  1. Salta och peppra i en ugnsform som är något större än kalvsteken.

    instruktion steg 1 kalvstek
    Salt och peppar.
  2. Lägg kalvsteken i ugnsformen och salta och peppra ovanpå steken.

    instruktion steg 2 kalvstek
    Kalvsteken, salt och peppar ovanpå.
  3. Stick in en köttermometer med spetsen i mitten av steken.

    instruktion steg 3.1 kalvstek
    Stick in en stektermometer.
    instruktion steg 3.2 kalvstek
    Redo för ugnen.
  4. Stek i nedre delen av ugnen i 125°C till termometern visar 65°C för mediumstekt eller 70°C för välstekt.

    instruktion steg 4 kalvstek
    Stek i ugnen.
  5. Låt steken svalna i rumstemperatur eller svalare tills den blir ljummen eller svalare. Ta bort eventuellt nät när det svalnat. Skär köttet i tunna skivor och servera ljummet eller kallt.

    (Det är inte att rekommendera att skära upp steken när den är för varm eftersom köttsaften då rinner ut och köttet blir mindre saftigt.)

    instruktion steg 5.1 kalvstek
    Färdig kalvstek.
    instruktion steg 5.2 kalvstek
    Dags att skiva upp.
    instruktion steg 5.3 kalvstek
    Skiva upp kalvsteken.
    instruktion steg 5.4 kalvstek
    Skivad kalvstek redo att serveras.

servera Serveringstips:

Servera gärna med ugnsbakad potatis i någon form, en god sås och grönsaker.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Färdig kalvstek håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Går även bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Se även dessa recept

| GI | Huvudrätter | LCHF | Nötkött |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Inga-Lill Klaréus
Svenskt.kött. Gick inre att äta. Segt som bara den
125grader i ugn tills köttet var 65 grader
💬 Svar till Leffe ✏️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra och tack för tips med katrinplommon, jag förstår att det blev gott! :)
✏️ Skrivet av Leffe
Gjorde kalvsteken i en stekgryta, kastade med ett gäng katrinplommon också, resultatet blev mycket bra o uppskattat, såsen blev mycket god tack vare plommonen i spadet.
✏️ Skrivet av Kalle
Lika enkelt och lite godare är att hälla i 1-2 dl vitt vin, och någon matsked smör i botten på grytan.

Visa alla kommentarer