Jordgubbstårta

Sommarens höjdpunkt är jordgubbstårtan, en gräddtårta med vaniljkräm, jordgubbar och grädde. Mmmmm...
Jordgubbstårta
Jordgubbstårta - Gräddtårta med jordgubbar. Den perfekta sommartårtan.
Timglas Tid: 3 timmar varav 1 ½ timmes jobb
Portioner 10-12 bitar

Ingredienser:

Sockerkaksbotten:

Fyllning 1 (vaniljkräm):

  • 2 dl vaniljkräm
    • eller  2 dl mjölk och  ca 5 msk marsanpulver (läs instruktioner på förpackningen)

Fyllning 2:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Baka jordgubbstårta så här:

  1. Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter.

    Ett tips är att använda en slickepott för att smörja formen med smör. Låt gärna smörklicken ligga framme en stund så den blir mjuk så går det snabbt och enkelt att smörja formen.

  2. Vispa ägg och socker till en ljus och fluffig smet med elvisp.

  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.

  4. Tillsätt mjöl- och bakpulverblandningen till ägg- och sockersmeten. Vispa snabbt ihop till en jämn smet (ca 15 sek med elvisp eller rör för hand med en stor slev).

    (Var noga med att det blir ordentligt blandat, rör ordentligt i botten, men blanda det för den skull inte onödigt länge.)

  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter.

  6. Stjälp upp kakan och låt den kallna eller låt den kallna i formen under bakhandduk.

  7. Gör vaniljkrämen, hemgjord är godast. Om du gör marsankräm bör den stå i kylskåp minst 10 minuter.

  8. Skölj jordgubbarna både till fyllningen och garneringen. Skiva eller mosa jordgubbarna till fyllningen. Välj ut de finaste jordgubbarna till garneringen. Snoppa dem eller behåll eventuellt det gröna för att det blir finare (dock opraktiskt när man äter tårtan). Låt jordgubbarna till garneringen ligga och torka under tiden du lägger ihop tårtan.

  9. Vispa grädden hårt. Vispa grädden till både fyllningen och garneringen samtidigt, alltså 5 dl vispgrädde till en jordgubbstårta.

  10. Skär bottnen i 3 delar. (Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna.)

  11. Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat. Bred på vaniljkrämen.

  12. Lägg på nästa tårtbotten (mitten-delen).

    Fördela de mosade eller skivade jordgubbarna jämnt över tårtbottnen och bred eventuellt över lite jordgubbssylt.

    Bred på lite mindre än hälften av den vispade grädden (spara resten till garneringen).

  13. Lägg på den översta bottnen. Bred på resten av grädden runtom och ovanpå. Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta.

    Fördela jordgubbarna (som nu är torra, torka annars av dem med hushållspapper) ovanpå.

    Strö eventuellt över flagad choklad eller garnera eventuellt med citronmeliss. Jag har inte gjort det på bilderna.

    Ställ in i kylen. Tårtan blir godast om den får stå ½ dygn innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylskåp. Servera inom 2 dygn, helst inom 1 dygn. Tårtan håller sig i ca 5 dygn men grädden börjar få sämre konsistens efter 2 dygn.

Se även dessa recept

| Sommarmat | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Elin
Tack för detta recept! Jag gjorde det glutenfritt och mjölkfritt på följande vis: Köpte en färdig glutenfri tårtbottenmix. Vaniljkrämen gjorde jag på sojamjölk och vaniljextrakt, majsstärkelse och socker. Grädde använde jag sojagrädde. Min man blev väldigt glad på sin födelsedag igår!
✏️ Skrivet av Julia
Dålig guide för nybörjare.
💬 Svar till Jesper ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det ser så ut. Dock kan man inte ha copyright på recept så jag kan inte göra något åt det annat än att tycka att det är trist att de som har en hel redaktion inte kan skapa mer unikt innehåll. Tack för informationen!
✏️ Skrivet av Jesper
Hej Susanne,

Jag tror att Tasteline.com kanske har tagit ditt recept https://www.tasteline.com/recept/jordgubbstarta-3/

Ingredienserna och instruktionerna är för lika för att vara en slump.

Hälsningar
Jesper
💬 Svar till Malin ✏️ Skrivet av Susanne
Jag menar över- och undervärme vilket jag menar i alla mina recept om inget annat anges. Tänk på att även om du har en varmluftsugn så är varmluft bara en funktion på ugnen liksom inställningen över- och undervärme som är standardinställningen. Välj alltid över- och undervärme om inget annat anges i ett recept för bästa resultat (gäller alla recept, inte bara mina). Kul att du tycker om mina sida! 😊

Visa alla kommentarer