Havrekakor

Goda, klassiska havrekakor som är superenkla att göra med detta recept. Kakorna blir frasiga och knapriga tack vare havregrynen och även hjorthornssaltet bidrar till kakornas sprödhet. Kakorna blir trots sin enkelhet godare än man kan tro!
havrekakor
Goda och frasiga, knapriga havrekakor.
Timglas Tid: 35 minuter
Portioner 40 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (18 g): 84 kalorier

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 10-12 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smöret och strösockret i en bunke.

    Låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt. (Man kan även dela smöret i mindre bitar så går det fortare.)

  2. Blanda smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar så går det snabbt.

  3. Tillsätt hjorthornssalt. Rör ihop till en jämn smet med elvispen.

  4. Tillsätt havregryn och vetemjöl.

    Rör ihop till en jämn, lite smulig deg, använd gärna elvisp.

    (När du mäter upp vetemjölet, gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir alldeles för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller allra helst - väg det. Tar man för mycket mjöl så ramlar kakorna lätt sönder.)

  5. Tryck ihop smeten till klumpar och lägg på plåtar.

    Ta en gaffel och tryck till varje klump så det blir en jämntjock kaka, ca 1,5-2 cm tjocka och ca 3-4 cm i diameter (de kommer sedan flyta ut i ugnen så kakorna ska vara ganska tjocka innan du sätter in plåten i ugnen).

    Håll gärna andra handens fingrar runt kakan när du trycker till kakan med gaffeln så att inte kanterna smulas sönder. Om kakan ramlar isär, tryck ihop den med fingrarna.

  6. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 10-12 minuter till gyllengul färg.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kakorna i plastpåsar eller burk med lock. Kakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Småkakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Sky Putkonen
Jag glömmer alltid att skriva en kommentar..! Men jag gillar dessa kakor jättemycket (har en plåt i ugnen nu). Din hemsida alltid den första jag letar bakrecept på; enkelt att följa med (speciellt tack vare bilderna) och ALLTID gott!
✏️ Skrivet av Sofia
Använd bikarbonat eller bakpulver om du inte har hjortronsalt hemma :)
💬 Svar till Mimmmoo ✏️ Skrivet av Susanne
Hjorthornssalt är ett jäsmedel så det är något helt annat än vanligt salt.
✏️ Skrivet av Mimmmoo
Det går att använda vanligt salt också det blir väldigt gott än då! Eller det är typ ingen skillnad! Sjuukt gott i allafall!
💬 Svar till Maria ✏️ Skrivet av Susanne
Klicka på hjorthornssalt i ingredienslistan så finns info där om hur du kan byta ut det.

Visa alla kommentarer