Hallontoscamuffins

Enkelt recept på hallontoscamuffins - mycket goda saftiga muffins med syrliga hallon och knäckig toscasmet, en perfekt kombo.
hallontoscamuffins
Goda muffins med hallon och toscasmet. Fina och festliga!
Timglas Tid: 45 minuter
Portioner 20 st
Näringsvärde Näringsvärde per muffins (42 g): 140 kalorier, 14 g kolhydrater, 8 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Muffins:

Topping:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • Muffins: 200 °C i mitten av ugnen i ca 9-12 minuter med över- och undervärme
  • Topping: 200 °C i mitten av ugnen i 6-10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret. När drygt hälften smält - ta bort smöret från värmen och låt resten smälta av den befintliga värmen.

  2. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker.

    Vispa till en ljus pösig smet, gärna med elvisp med vispar.

  3. Tillsätt bakpulver och vispa så det blir blandat.

  4. Tillsätt mjölet och det smälta smöret och rör eller vispa på lägsta hastighet till en jämn smet. Vispa inte mer än att det är blandat.

  5. Fördela smeten i aluminiumformar som fylls till ungefär två tredjedelar med smet.

    Det är viktigt att du göra detta direkt och ställer in i ugnen direkt om smöret inte är helt avsvalnat eftersom värmen sätter igång jäsprocessen hos bakpulvret.

  6. Lägg i 2-3 hallon i varje muffins. Frysta hallon behöver ej tinas.

  7. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 9-12 minuter, de ska se halvfärdiga ut, lite färg men inte klara.

    Förbered toppingen under tiden.

  8. Topping:

  9. Tina hallonen och mosa med en gaffel.

  10. Mät upp smör, strösocker, mjöl och grädde i en tjockbottnad kastrull.

    Låt smöret smälta och rör om till en jämn smet.

  11. Tillsätt mandelspånen. Rör ihop till en jämn smet.

    Låt sedan koka upp och låt sjuda några minuter på svag värme så att smeten blir lite tjockare.

  12. Fördela de mosade hallonen och därefter toscasmeten på de halvfärdiggräddade muffinsarna.

  13. Grädda i ugnen ytterligare cirka 6-10 minuter tills kakorna fått en gyllene färg.

    Låt svalna och servera. De kan även frysas in.

glödlampa Tips & tricks:

Gör dubbel sats.

planera Planeringstips:

Köp hem fina aluminiumformar. Det går också att använda pappersformar. Om formarna är mindre blir det fler muffins till antalet och därmed lite kortare tid i ugnen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Hallontoscamuffins går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av inger
Hej toscasmeten blir lite mer "knäckig" och godare smak om man låter mandeln fräsa till sig i smöret innan resten tillsättes.
✏️ Skrivet av Janett
Hej Susanne!
Kan jag använda nåt annat än vetemjöl till dessa underbart goda hallonmuffins, nåt som är glutenfritt.
Tack för alla goda recept, en toppensida.
💬 Svar till Nadiia ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det kan man.
✏️ Skrivet av Nadiia
Kan man tillsätta vaniljsocker?
💬 Svar till Cecilia ✏️ Skrivet av Susanne
Tack, vad roligt att höra! :)

Visa alla kommentarer