Gratinerad fläskfilé paprika & chili

En riktigt god varmrätt med fläskfilé serverad med grönsaker och en god sås med soltorkade tomater, crème fraiche, paprika & chili.
Gratinerad fläskfilé paprika & chili
Gratinerad fläskfilé med soltorkade tomater, paprika och chili, serveras med klyftpotatis.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 6-8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Sås:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Tina broccoli eller wokgrönsaker om frysta används. Om färsk broccoli används, skär den i mindre bitar.

    Lägg grönsakerna i en ugnssäker form, spara gärna några fina broccolibuketter till garnering.

  2. Skär fläskfilén i ca 1,5 cm tjocka skivor.

  3. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.

  4. Stek fläskfilén några minuter på varje sida. Salta och peppra. Fläskfilén ska få färg utan att bli bränd så stek på medel-hög effekt. Stek köttet i omgångar. Lägg det stekta köttet ovanpå grönsakerna.

    (Köttet behöver inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare.)

  5. Skiva champinjonerna och stek dem i smör på medelvärme tills de fått färg och vätskan i champinjonerna sipprat ut och kokat bort.

    Skär under tiden de soltorkade tomaterna i små bitar.

  6. Mät upp mjöl och lite av mjölken till såsen (ta samma mängd mjölk som mjölet så blir det lagom) och vispa ut mjölet i mjölken så att det blir en slät smet utan klumpar. Vispa därefter i resten av mjölken.

  7. Låt såsen koka upp under omrörning så det inte bränner fast i botten. Man kan om man vill slänga i en klick smör eller grädde för att det inte ska bränna fast lika lätt.

    Låt koka på svag värme ca 2 minuter.

  8. Tillsätt champinjoner, hackade tomater, gräslök, crème fraiche, paprikapulver, chilipulver, kalvfond, salt och peppar. Rör om och låt koka på svag värme några minuter.

  9. Häll såsen över fläskfilén.

  10. Skär paprika i långa strimlor. Lägg dem och de sparade broccolibuketterna ovanpå såsen.

  11. Ställ in i 225°C i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills det fått lite färg.

servera Serveringstips:

Servera gärna med klyftpotatis.

planera Planeringstips:

Maten kan förberedas och förvaras kallt. Gratinera sedan i ugnen strax före servering. Lägg på 5-10 minuter extra i ugnen om maten är kylskåpskall.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven mat kan förvaras i kylskåp och värmas igen. Maten håller sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Fläskkött | Huvudrätter | Nyår |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Mattias
Hej. Det vore bra om ni skriver ut näringsinnehåll i recepten.
💬 Svar till Chilli ✏️ Skrivet av Susanne
Ja smaken är olika och även en vanesak. Själv gillar jag inte när det blir starkt. Sedan om man odlar chili eller köper färsk så finns det ju väldigt många olika sorter som är olika starka som också inverkar väldigt mycket på mängden som är lagom.
✏️ Skrivet av Chilli
Ta matskedar istället! Mer krydda i vardagen!
💬 Svar till Christina ✏️ Skrivet av Susanne
Se svar nedan!
✏️ Skrivet av Christina
Tänkte prova denna rätt men vill bara veta svaret på Camilles fråga angående måttet på chilin, tsk eller kryddmått av chilin??

Visa alla kommentarer