Äppelkräm

Äppelkräm är både gott och enkelt att göra! Perfekt när du har gott om äpplen. Servera med mjölk och smörgås. Perfekt som mellanmål eller kvällsmat.
äppelkräm
Äppelkräm serverad med mjölk.
Timglas Tid: 15 minuter
Portioner 2 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (662 g): 361 kalorier, 54 g kolhydrater, 9 g fett, 9 g protein, 6 g fibrer

Ingredienser:

Servering:

laktosfritt Laktosfritt - Servera äppelkrämen med laktosfri mjölk.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Skala äpplen. Skär i mindre bitar. Det spelar ingen roll hur bitarna ser ut.

    instruktion steg 1.1 äppelkräm
    Skalade äpplen.
    instruktion steg 1.2 äppelkräm
    Skär äpplen i mindre bitar.
  2. Lägg äppelbitarna i en kastrull och häll på vattnet. Tillsätt sockret.

    Vad gäller sockermängd så är det dels väldigt mycket en smaksak och dels beroende på hur syrliga äpplen du har. Alltifrån inget socker till kanske en halv deciliter för 2 portioner kan vara lagom.

    instruktion steg 2.1 äppelkräm
    Häll på vatten.
    instruktion steg 2.2 äppelkräm
    Häll på socker.
  3. Låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka ca 5 min. Du märker när det kokat färdigt genom att röra lite i äpplena och när de går sönder ganska lätt så har det kokat tillräckligt.

    (Angående vattenmängd så behövs inte mer vatten än som står i receptet så att det blir lite på botten eftersom det kommer vätska från äppelbitarna när de blir varma och då kommer alla äppelbitar hamna under vätskenivån ändå. Dock om man gillar kräm med mer vatten så kan man ta mera vatten, då får man också ta mera potatismjöl och vatten i nästa steg.)

    instruktion steg 3 äppelkräm
    Äppelkrämen kokar.
  4. Blanda potatismjöl och vatten. Rör ner detta i krämen. Rör kraftigt och låt koka upp igen. Nu är krämen klar!

    OBS! Tänk på att röra runt i potatismjöl- och vattenblandning precis innan du rör ner den i äpplena eftersom potatismjölet mycket snabbt sjunker till botten.

    Tips: Om du skulle vilja ha ännu tjockare kräm så kan du blanda mera vatten och potatismjöl och röra ner. Skulle din kräm bli för tjock så kan du späda den med vatten.

    instruktion steg 4.1 äppelkräm
    Blanda potatismjöl och vatten.
    instruktion steg 4.2 äppelkräm
    Rör ner potatismjölet blandat med vatten.
  5. Låt krämen svalna något före servering.

    Servera med kall mjölk. Smörgås till är också gott.

    instruktion steg 5 äppelkräm
    Färdig äppelkräm.

servera Serveringstips:

Servera gärna med smörgås till.

GI GI Tips:

Ta så lite socker som möjligt.

LCHF LCHF Tips:

Uteslut socker eller använd Stevia Strö eller annat sötningsmedel istället. Koka äpplena i så lite vatten som möjligt för att du ska behöva så lite potatismjöl som möjligt.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven äppelkräm i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Äppelkrämen kan även frysas och håller sig då minst 6 månader.

Se även dessa recept

| Billigt | Kvällsmat | Mellanmål |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till MHulan ✏️ Skrivet av Susanne
Vikten som anges i ingredienslistan gäller oskalade och icke urkärnade äpplen. I steg 1 så står det att man ska skala äpplena och skära i mindre bitar, är det där du menar att det är otydligt? Jag ska kanske lägga till att man ska slänga bort skrutten/kärnhuset? (Jag kärnar alltså inte ur äpplet utan jag skär bara med en kniv runt så jag får mindre bitar av äpplet och så blir bara skrutten kvar som jag slänger. Men självklart kan man om man vill kärna ur först och skära i bitar efteråt om man tycker att det är smidigare.)
✏️ Skrivet av MHulan
Står i kommerntarena att äpplena ska vara urkärnade men inte i själva receptet.
💬 Svar till Olivia ✏️ Skrivet av Susanne
Oskalade. Jag anger alltid vikt på äpplen oskalade och icke urkärnade.
✏️ Skrivet av Olivia
Hej!
Gäller de 600g skalade och urkärnade äpplen eller ickeskalade?
💬 Svar till Anna ✏️ Skrivet av Susanne
Tack! Jättebra att veta! Jag skriver in det i receptet!

Visa alla kommentarer