Laxpaté med räkor och dill

Len och fin laxpaté med dill och räkor. Lyxigt och väldigt gott! Perfekt att servera på buffén. Går bra att förbereda.
laxpaté
Laxpaté med räkor och dill med en len och fin smak.
Timglas Tid: 2 timmar varav 40 minuters jobb
Portioner 8-12 portioner på buffé

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i 60 minuter med över- och undervärme (i vattenbad)

Gör så här:

  1. Ta fram en avlång brödform som rymmer 1,5 liter som du senare ska grädda patén i och smörj den med smör.

    Vattenbad: Ta fram en stor ugnsform / långpanna som rymmer brödformen och fyll den till hälften med vatten. Ställ in den i nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 200°C.

    instruktion steg 1 laxpaté med räkor och dill
    Ugnsform till vattenbadet.
  2. Skär laxen i mindre bitar och lägg den i en matberedre. Mixa. Tillsätt saltet och mixa några sekunder till.

    instruktion steg 2.1 laxpaté med räkor och dill
    Laxbitar i matberedaren.
    instruktion steg 2.2 laxpaté med räkor och dill
    Mixad lax.
    instruktion steg 2.3 laxpaté med räkor och dill
    Tillsätt salt.
  3. Hacka dillen. Lägg i hälften av den hackade dillen, ägg, vispgrädde, potatismjöl och pressad lime. Mixa till en jämn smet.

    instruktion steg 3.1 laxpaté med räkor och dill
    Hackad dill.
    instruktion steg 3.2 laxpaté med räkor och dill
    Tillsätt hälften av hackade dillen, ägg.
    instruktion steg 3.3 laxpaté med räkor och dill
    Tillsätt vispgrädde, potatismjöl, lime.
    instruktion steg 3.4 laxpaté med räkor och dill
    Mixa till en jämn smet.
  4. Häll hälften av laxsmeten i den avlånga smörjda brödformen. Fördela räkorna och andra hälften av dillen. Häll på andra hälften av laxsmeten.

    Slå formen lite lätt mot något hårt underlag så att smeten fördelar sig jämnt i formen och släta till ytan om det behövs.

    • 200 g skalade (ca 450 g oskalade) räkor
    instruktion steg 4.1 laxpaté med räkor och dill
    Hälften av laxsmeten i formen.
    instruktion steg 4.2 laxpaté med räkor och dill
    Fördela räkorna.
    instruktion steg 4.3 laxpaté med räkor och dill
    Fördela dill.
    instruktion steg 4.4 laxpaté med räkor och dill
    Häll på resten av laxsmeten.
  5. Täck formen med ugnsfolie och stick några hål i den så att ångan kan komma ut.

    Grädda i vattenbadet i 200°C i 60 minuter.

    instruktion steg 5 laxpaté med räkor och dill
    Grädda i ugnen. (Glöm inte ugnsfolien som jag gjorde.)
  6. Ta ut patén ur ugnen och häll försiktigt bort eventuell vätska.

    Låt patén stå minst 20 minuter innan du stjälper upp den. Patén kan serveras ljummen eller kall.

    (Om du inte vill servera den direkt, låt den svalna och förvara sedan i kylskåp. Stjälp upp den strax innan eller några timmar före servering.)

    Garnera gärna med dillkvistar.

    instruktion steg 6.1 laxpaté med räkor och dill
    Färdiggräddad laxpaté (så ser den ut när man glömt ugnsfolien).
    instruktion steg 6.2 laxpaté med räkor och dill
    Uppstjälpt laxpaté.

servera Serveringstips:

Dekorera gärna laxpatén ovanpå med dill och annat färgglatt.

LCHF LCHF Tips:

Laxpatén innehåller få kolhydrater, mängden potatismjöl är väldigt liten per portion.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser om du använder färsk vispgrädde och skalar räkorna själv.

planera Planeringstips:

Laxpatén går utmärkt att göra 1-2 dagar före servering. Låt den då vara kvar i formen och förvara i kylskåp. Stjälp upp den strax innan eller någon/några timmar före servering.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara laxpatén i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Buffé | Fisk och skaldjur | LCHF | Påsk |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av sughra
vad bra...... utmärkt
jag ska prova snart....
är det bra att baka med foilen?
kan jag skriva och skicka bilder till dig när jag är klart?
💬 Svar till Annika Rehnström ✏️ Skrivet av Susanne
Gör du den på vit fisk så blir det ju något annat än laxpaté, lax har sin karaktäristiska smak och utseende. Så ja man kan nog det men det blir ju som sagt ett annat recept då. Frysa in tror jag inte fungerar.
💬 Svar till Annika Rehnström ✏️ Skrivet av Susanne
Nej gör inte det. Den ska ätas kall.
✏️ Skrivet av Annika Rehnström
Kan man göra den med vit fisk istället? Kan man frysa in den?
✏️ Skrivet av Annika Rehnström
Hur blir det om man värmer skivor av patén i mikron?

Visa alla kommentarer