| Tillbehör |

Klyftpotatis

klyftpotatis

Klyftpotatis - gott och enkelt recept!

Klyftpotatis är gott som tillbehör till det mesta. Mycket gott och enkelt recept att tillaga potatis i ugn.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Skölj och gör rent skalet på potatisarna om det är jordigt. Jag brukar använda diskborsten att skrubba med. Om man inte vill äta potatisen med skal på så kan man även skala potatisarna men jag tycker klyftpotatis blir godare med skal på.

    Klä en lagom stor ugnsform med bakplåtspapper om du vill slippa diska. Annars så kan du ringla eller spraya olja i botten av ugnsformen.

    (Använd en så stor ugnsform som möjligt så att potatisklyftorna helst inte behöver ligga ovanpå varandra så blir de så fina och krispiga som möjligt.)

  2. Skär potatisen i klyftor, ungefär lika stora. Ju större klyftor desto längre tid i ugnen och tvärtom.

    Fördela potatisklyftorna i ugnsformen.

    Ringla, pensla eller spraya olja över potatisklyftorna. Salta.

  3. Ställ in i mitten av ugnen i 225°C.

  4. Efter ca 20 min brukar jag ta ut min klyftpotatis och röra runt och ta loss de potatisar som fastnat. Jag brukar använda en stekspade till det. Har man flera lager av potatis så är det bra om de som legat underst kan röras om så de kommer upp och också får lite färg. Salta och ha på mera olja om det behövs.

  5. Ställ in i ugnen ytterligare ca 20 min eller så länge att potatisklyftorna fått fin färg. Ta ut och prova med en provsticka att de är mjuka inuti om du är osäker. Servera!

Beskrivande bilder

instruktion steg 2 klyftpotatis
2. Potatisklyftorna.
instruktion steg 3 klyftpotatis
3. I ugnen.
instruktion steg 4 klyftpotatis
4. Ta ut ur ugnen.
instruktion steg 5.1 klyftpotatis
5.1. In i ugnen igen.
instruktion steg 5.2 klyftpotatis
5.2. Färdig klyftpotatis.

servera Serveringstips:

Servera gärna med kött, sås och grönsaker!

glödlampa Tips:

Tänk på att inte göra för mycket klyftpotatis i en ugnsform för då är det lätt att potatisen blir mera kokt och inte så krispig. Helst ska man bara ha ett lager i formen så får de fin färg och krispig yta.

planera Planeringstips:

Potatisen kan förberedas. Skär i klyftor och lägg i vatten (för att de inte ska missfärgas) och ställ i kylskåp.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven klyftpotatis håller sig i kylskåp ca 5 dagar men blir inte lika god då den värms upp igen. Krispigheten försvinner.

Kommentera receptet på Klyftpotatis

Skriv en kommentar

Se även dessa recept

Receptet på Klyftpotatis är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus