Kantarellsoppa

En mycket god och enkel kantarellsoppa! Gör den till vardag eller fest som lunch eller som en lyxig förrätt. Om du vill ha den riktigt god och lyxig så tillsätt vin och de valfria ingredienser enligt receptet.
kantarellsoppa
Mycket god lyxig kantarellsoppa!
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Rensa bort skräp och skölj svampen om du använder färsk svamp. Skär i mindre bitar. Tina ev. fryst förvälld svamp.

  2. Skär purjolök i tunna skivor.

  3. Mät upp vatten, ev. vitt vin, salt, soja och purjolöksskivorna i en kastrull.

    Tillsätt ev. enbär (krossa om du vill) och ev. hackad persilja.

    Om du använder färsk svamp lägg i den också. Om du använder förvällda kantareller så tillsätt svampspadet nu (svampen läggs då i senare).

  4. Låt koka upp, sänk värmen och låt ca 15 minuter på svag värme.

  5. Häll på grädde och mjölk.

    Om du använder förvällda kantareller tillsätt nu kantarellerna.

  6. Låt koka upp och småkoka några minuter. Smaka av med salt.

    Servera!

servera Serveringstips:

Servera med färsk persilja som man klipper över. Servera gärna med rostat bröd med smör och ost.

glödlampa Tips & tricks:

Vill man ha mörkare färg på kantarellsoppan kan man tillsätta mer soja.

GI GI Tips:

Välj vatten istället för vin så blir GI lågt.

LCHF LCHF Tips:

Ersätt vin med vatten. Ersätt gärna en del mjölk med vatten och ta mera grädde.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Kantarellsoppan är fri från tillsatser om man använder färsk vispgrädde utan tillsatser.

byt ut Variationstips:

Om du vill att soppan ska bli lite tjockare så gör en redning. Blanda vetemjöl 1,5 msk och 1,5 msk vatten till en slät smet. Vispa ner redningen strax efter du tillsatt mjölken och grädden. Tänk på att röra i botten av redningen precis innan du vispar ner den för mjölet sjunker till botten snabbt! Rör sedan i kantarellsoppan under tiden den kokar upp igen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven kantarellsoppa i kylskåp. Hållbarhet ca 5 dygn.

Se även dessa recept

| Förrätter | GI | Kvällsmat | LCHF | Soppor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Gunilla Kaye
Hej.
Jag är jättesugen på att göra din kantarell soppa. Har bara en fråga. Det står i punkt 3 att man ska tillsätta spadet från förvällda kantareller. I ditt recept för förvällda kantareller ska ju vätskan koka bort, så jag undrar vilket spad det i s f gäller. Förmodligen en jättedum fråga men jag vore tacksam för svar.
Gunilla
💬 Svar till Johanna ✏️ Skrivet av Susanne
Det finns ett annat recept på champinjonsoppa också men det borde gå att byta ut. Dock har ju inte champinjoner alls samma smak som kantareller. Det brukar oftast finnas kantareller i konservburkar annars. Skriv gärna om du provar! :)
✏️ Skrivet av Johanna
Kan man byta ut kantarellerna mot färska champinjoner istället? Tänker på ifall matbutiken inte skulle ha kantareller.
💬 Svar till Fujim ✏️ Skrivet av Susanne
Ta mjölk istället för grädde. Dock blir det inte lika gott förstås.
💬 Svar till Alva ✏️ Skrivet av Fujim
Kan man skippa grädden på något sätt?
Har vänner som pga sjukdom bör äta så lite fett som möjligt.

Visa alla kommentarer