| LCHF | Varma såser |

Hollandaisesås

hollandaisesås med stekt röding

Hollandaisesås är gott att servera till fisk, på bilden stekt röding.

Hollandaisesås är en klassisk god sås som passar bra till fisk och fågel, men även till kött.
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull eller i mikron.

2. Lägg äggulorna i en kastrull. Häll på vatten eller vin.

3. Vispa ihop äggulorna och vätskan, någon minut.

4. Låt koka upp på svag-medelvärme under kraftig vispning tills såsen börjat tjockna. Ta av kastrullen från plattan direkt när det börjar tjockna. (Detta steg är kritiskt, så var noga med att följa denna instruktion. Äggulorna koagulerar vid ca 65°C - en temperatur som nås efter att såsen tjocknat - så var noga med vispa kraftigt hela tiden och att ta bort kastrullen från plattan när såsen börjar tjockna så att det inte blir för varmt. Låter du det bli för varmt kommer äggulorna stelna - såsen spricker då och ser ut som äggröra.)

5. Vispa ner det smälta smöret i en fin stråle. Vispa kraftigt.

6. Vispa till en fin blank sås.

7. Tillsätt vitpeppar.

8. Tillsätt pressad citron efter behag. Tillsätt även salt efter behag. Vispa. Smaka av.

9. Såsen är nu färdig att servera. Såsen kan hållas varm i ca en halvtimme vid en temperatur på ca 50°C. Rör då och då. Blir den för kall eller för varm kommer den spricka.

hollandaisesås steg 1-3

hollandaisesås steg 4-6

hollandaisesås steg 7-9

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven hollandaisesås kan förvaras i kylskåp och håller sig minst 5 dygn, men den går inte att värma upp igen. Den kommer då att spricka (smöret och ägg separerar).

Kommentera receptet på Hollandaisesås

Skriv och läs alla 4 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  ayla    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-04-10 01:27
Tack för bra tips!
   kommentar  Skrivet av  ayla  2013-04-04 16:27
det går att värma hollandaisås, men vid uppvärmningen tillsätter man en äggula.
rör om försiktigt,
då skär sig inte såsen. men den får inte koka.
 svar  Svar till  Maria    kommentar  Skrivet av  Susanne  2012-02-20 16:28
Nej tyvärr blir inte detta bra i matlåda eftersom man inte kan värma upp såsen. I så fall så är det bättre du tar den i en burk vid sidan av och äta såsen kall. Det som händer när man värmer såsen är att den separerar och ser tråkig ut men den går förstås att äta.

Skriv och läs alla 4 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Hollandaisesås är skrivet och fotat av Susanne Jarl.