Hjortstek med timjan

Mycket god hjortstek med smak av timjan och en god lite syrlig sås. Passar bra att servera med en god krämig potatisgratäng.
hjortstek med timjan
Hjortstek med timjan serverad med krämig potatisgratäng och en god syrlig sås.
Timglas Tid: ca 3 timmar varav 15 minuters jobb
Portioner 6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (289 g): 296 kalorier, 6 g kolhydrater, 5 g fett, 55 g protein

Ingredienser:

Sås:

Serveringsförslag:

Utrustning:

Ugn:

  • 125 °C i nedre delen av ugnen med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Salta och peppra lite grann efter behag i en ugnsform som inte är mycket större än hjortsteken.

    Lägg i hjortsteken och stoppa in en stektermometer med spetsen i köttets mittpunkt.

    instruktion steg 1.1 hjortstek med timjan
    Salt och peppar.
    instruktion steg 1.2 hjortstek med timjan
    Stektermometer i hjortsteken.
  2. Mät upp timjan, olja, honung, salt och peppar i en liten skål. Blanda.

    instruktion steg 2.1 hjortstek med timjan
    Timjan, olja, honung, salt och peppar.
    instruktion steg 2.2 hjortstek med timjan
    Blanda.
  3. Bred ut över hjortsteken.

    instruktion steg 3 hjortstek med timjan
    Bred på hjortsteken.
  4. Ställ in hjortsteken i nedre delen av ugnen i 125°C tills kött-termometern visar 62°C (mediumstekt).

    Låt köttet vila i rumstemperatur tills det blivit ljummet, minst 30 minuter.

    instruktion steg 4.1 hjortstek med timjan
    I ugnen.
    instruktion steg 4.2 hjortstek med timjan
    Färdig hjortstek.
  5. Gör såsen: Häll spadet från köttet i en såskastrull. Tillsätt köttfond, vatten, balsamvinäger och idealmjöl. Vispa.

    instruktion steg 5 hjortstek med timjan
    Såsen.
  6. Låt koka upp under omrörning och koka ett par minuter.

    Smaka av.

    • Vill du ha syrligare sås tillsätt mer balsamvinäger.
    • Vill du ha sötare kan du tillsätta socker eller honung.
    • Vill du ha mer buljongsmak, tillsätt mer kött fond.
    • Vill du ha tjockare sås vispa ner idealmjöl eller gör en redning med vetemjöl.
    instruktion steg 6.1 hjortstek med timjan
    Låt koka upp.
    instruktion steg 6.2 hjortstek med timjan
    Färdig sås.
  7. När köttet är ljummet, skär upp i skivor och servera med såsen och t.ex. potatisgratäng.

    instruktion steg 7.1 hjortstek med timjan
    Skär upp köttet.
    instruktion steg 7.2 hjortstek med timjan
    Servera.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven mat i kylskåp där det håller sig minst 5 dygn. Värm köttet försiktigt, endast till ljummet eller ät det kallt. Om du kör på full effekt i mikro blir köttet kokt och därmed torrt.

Se även dessa recept

| Huvudrätter |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av farhad
så hymla gott
✏️ Skrivet av Magic Spomenka
Så hymla gott
✏️ Skrivet av Rickard Larsson
Riktigt bra recept. Det blev supergott. Valde dock att ta ut steken ur ugnen vid 58 grader istället. Blev helt perfekt
✏️ Skrivet av Robert
Riktigt bra recept! Tack!
💬 Svar till Sten-Åke Bergh ✏️ Skrivet av Susanne
Hur menar du?

Visa alla kommentarer