| GI Recept | LCHF | Tillbehör |

Blomkålsmos

blomkålsmos

Blomkålsmos är gott att servera till kött eller fisk.

Blomkålsmos är ett bra (och godare) alternativ till potatis eller pasta som innehåller väldigt lite kolhydrater. Perfekt för den som äter enligt GI eller LCHF. Detta recept på blomkålsmos blir riktigt gott!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Skär blomkålen i mindre bitar, ta gärna med det mesta även av stammen.

  2. Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp, under övervakning för när det väl börjar koka så kokar det snabbt över. Sänk värmen lite.

  3. Lägg i smöret, salt och vitpeppar och rör om.

  4. Lägg i blomkålen och fortsätt koka på medelhög värme utan att det kokar över i ca 10 minuter.

    Det gör inget att ungefär hälften av blomkålen ligger ovanför vätskenivån. Under tiden det kokar så sjunker blomkålen ihop och mot slutet så ligger nästan allt i vätska, se bilderna.

    Ha gärna locket på glänt om det går utan att det kokar över. Rör gärna om någon gång under tiden så att blomkålen högst upp som ligger ovanför vätskenivån kommer ner i vätskan. Kolla också att det inte bränner fast, det har dock aldrig gjort det för mig.

  5. Mixa ihop till ett jämnt och fint mos med mixer.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 blomkålsmos
1.
instruktion steg 2 blomkålsmos
2.
instruktion steg 3 blomkålsmos
3.
instruktion steg 4.1 blomkålsmos
4.1. Blomkålen får knappt plats i kastrullen men det gör inget.
instruktion steg 4.2 blomkålsmos
4.2. Efter några minuter så har blomkålen sjunkit ner och man ser den bubblande grädden.
instruktion steg 4.3 blomkålsmos
4.3. Efter att det kokat ca 10 min ligger nu all blomkål i grädden och det är dags att mixa ihop till blomkålsmos.
instruktion steg 5.1 blomkålsmos
5.1. Mixa lite i taget uppifrån och ner så att det inte skvätter.
instruktion steg 5.2 blomkålsmos
5.2. Färdigt blomkålsmos.

servera Serveringstips:

Servera till kött eller fisk.

GI GI Tips:

Blomkålsmos har lågt GI.

LCHF LCHF Tips:

Perfekt LCHF. Du kan äta blomkålsmos till det mesta istället för potatis, ris eller pasta.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Blomkålsmos är fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde och äkta smör.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överblivet blomkålsmos i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn.

Kommentera receptet på Blomkålsmos

Skriv och läs alla 13 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Susanna  
Jag undrar bara om det går att mixa med en visp? Har ingen mixer just nu.

Tack på förhand!
   kommentar  Skrivet av  Nina  
Det går att frysa blomkålsmos.
Jag lägger "lagomt" mycket i en plastpåse o sedan in i frysen. Enkelt när man ska göra matlådor.
 svar  Svar till  Simone    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag tror att det går men jag har inte provat. Skriv gärna hur det blev om du provar!

Skriv och läs alla 13 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Blomkålsmos är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus