Blomkålsmos

Blomkålsmos är ett bra (och godare) alternativ till potatis eller pasta som innehåller väldigt lite kolhydrater. Perfekt för den som äter enligt GI eller LCHF. Detta recept på blomkålsmos blir riktigt gott!
blomkålsmos
Blomkålsmos är gott att servera till kött eller fisk.
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (314 g): 271 kalorier, 12 g kolhydrater, 21 g fett, 6 g protein, 5 g fibrer
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Skär blomkålen i mindre bitar, ta gärna med det mesta även av stammen.

    blomkål skuren i buketter
    Blomkål skuren i buketter.
  2. Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull.

    Låt koka upp, under övervakning för när det väl börjar koka så kokar det snabbt över. Ta bort kastrullen från värmen.

    vispgrädde och mjölk
    Vispgrädde och mjölk.
  3. Lägg i smöret, salt och vitpeppar och rör om tills smöret smält.

    smör, vitpeppar och salt tillsatt
    Smör, vitpeppar och salt tillsatt.
    smöret har smält
    Smöret har smält.
  4. Lägg i blomkålen, sätt tillbaka kastrullen på spisen och fortsätt koka på medelhög värme utan att det kokar över i ca 10 minuter.

    (Det gör inget att ungefär hälften av blomkålen ligger ovanför vätskenivån. Under tiden det kokar så sjunker blomkålen ihop och mot slutet så ligger nästan allt i vätska.)

    Ha gärna locket på glänt om det går utan att det kokar över. Rör gärna om någon gång under tiden så att blomkålen högst upp som ligger ovanför vätskenivån kommer ner i vätskan. Kolla också att det inte bränner fast, det har dock aldrig gjort det för mig.

    blomkål läggs i kastrullen
    Blomkål läggs i kastrullen.
    blomkålen har kokat klart
    Blomkålen har kokat klart.
  5. Mixa ihop till ett jämnt och fint mos med mixer.

    (Mixa lite i taget uppifrån och ner så att det inte skvätter.)

    Servera!

    mixa till mos
    Mixa till mos.
    färdigt blomkålsmos
    Färdigt blomkålsmos.

servera Serveringstips:

Servera till kött eller fisk.

GI GI Tips:

Blomkålsmos har lågt GI.

LCHF LCHF Tips:

Perfekt LCHF. Du kan äta blomkålsmos till det mesta istället för potatis, ris eller pasta.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Blomkålsmos är fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde och äkta smör.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överblivet blomkålsmos i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Blomkålsmoset kan även frysas.

Se även dessa recept

| GI | LCHF | Tillbehör |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av MickeB
Riktigt enkel och god.
@Yvonne. Jag får det till 99 Kcal per 100g om du byter mjöken till grädde. 1gram laktos är 4 kcal.
Netto Kolhydraterna ligger på 1,32g per 100g om man ökar grädden och skiter i mjölken.
Det som står för kcalorierna är fettet från grädden och smöret.
✏️ Skrivet av Yvonne
Supergod! Men jag skulle vilja veta vad väger en potion blomkålsmos 272 kcal, enl receptet
✏️ Skrivet av Helene Sandberg
Blanda i lite färskriven parmesanost så blir det ännu godare!
✏️ Skrivet av Malin Rydh
vad med lågt GI?
✏️ Skrivet av Samuel
Högsta betyg! Så gott och lättlagat! Vi serverade blomkålsmoset till panerad torsk och det slår lätt potatismos!