| GI Recept | LCHF | Tillbehör |

Blomkålsmos

blomkålsmos

Blomkålsmos är gott att servera till kött eller fisk.

Blomkålsmos är ett bra (och godare) alternativ till potatis eller pasta som innehåller väldigt lite kolhydrater. Perfekt för den som äter enligt GI eller LCHF. Detta recept på blomkålsmos blir riktigt gott!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Skär blomkålen i mindre bitar, ta gärna med det mesta även av stammen.
  2. Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp, under övervakning för när det väl börjar koka så kokar det snabbt över. Sänk värmen lite.
  3. Lägg i smöret, salt och vitpeppar och rör om.
  4. Lägg i blomkålen och fortsätt koka på medelhög värme utan att det kokar över i ca 10 minuter.

    Det gör inget att ungefär hälften av blomkålen ligger ovanför vätskenivån. Under tiden det kokar så sjunker blomkålen ihop och mot slutet så ligger nästan allt i vätska, se bilderna.

    Ha gärna locket på glänt om det går utan att det kokar över. Rör gärna om någon gång under tiden så att blomkålen högst upp som ligger ovanför vätskenivån kommer ner i vätskan. Kolla också att det inte bränner fast, det har dock aldrig gjort det för mig.

  5. Mixa ihop till ett jämnt och fint mos med mixer.

Beskrivande bilder

Blomkålsmos steg 1
1.
Blomkålsmos steg 2
2.
Blomkålsmos steg 3
3.
Blomkålsmos steg 4.1
4.1. Blomkålen får knappt plats i kastrullen men det gör inget.
Blomkålsmos steg 4.2
4.2. Efter några minuter så har blomkålen sjunkit ner och man ser den bubblande grädden.
Blomkålsmos steg 4.3
4.3. Efter att det kokat ca 10 min ligger nu all blomkål i grädden och det är dags att mixa ihop till blomkålsmos.
Blomkålsmos steg 5.1
5.1. Mixa lite i taget uppifrån och ner så att det inte skvätter.
Blomkålsmos steg 5.2
5.2. Färdigt blomkålsmos.

servera Serveringstips:

Servera till kött eller fisk.

GI GI Tips:

Blomkålsmos har lågt GI.

LCHF LCHF Tips:

Perfekt LCHF. Du kan äta blomkålsmos till det mesta istället för potatis, ris eller pasta.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Blomkålsmos är fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde och äkta smör.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överblivet blomkålsmos i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn.

Kommentera receptet på Blomkålsmos

Skriv och läs alla 7 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  CuriousinaCone    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-05-14 20:12
Tack för tips! Det blir dock inga bismaker när man kokar i grädde. Det blir hur gott som helst. Lent och fint! Du får prova det! :)
   kommentar  Skrivet av  CuriousinaCone  2014-05-14 12:58
Ursäkta, jag läste inte hela receptet innan jag skrev min kommentar med bikarbonat, vet inte hur det funkar om man kokar i grädde. Jag brukar koka i vatten och tillföra creme fraiche i en matberedare, blir mer en puré men brutalt gott.
   kommentar  Skrivet av  CuriousinaCone  2014-05-14 12:53
Ett hett tips för att ge moset en mjukare smak: Koka blomkålen med nån tesked till msk bikarbonat i vattnet. På nåt konstigt vis tar det bort någon bismak i blomkålen och ger gott mos. Till och med mina barn gillar blomkålsmos nu förtiden.

Skriv och läs alla 7 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Blomkålsmos är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne