| GI Recept | LCHF | Tillbehör |

Blomkålsmos

blomkålsmos

Blomkålsmos är gott att servera till kött eller fisk.

Blomkålsmos är ett bra (och godare) alternativ till potatis eller pasta som innehåller väldigt lite kolhydrater. Perfekt för den som äter enligt GI eller LCHF. Detta recept på blomkålsmos blir riktigt gott!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Skär blomkålen i mindre bitar, ta gärna med det mesta även av stammen.

  2. Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull.

    Låt koka upp, under övervakning för när det väl börjar koka så kokar det snabbt över. Ta bort kastrullen från värmen.

  3. Lägg i smöret, salt och vitpeppar och rör om tills smöret smält.

  4. Lägg i blomkålen, sätt tillbaka kastrullen på spisen och fortsätt koka på medelhög värme utan att det kokar över i ca 10 minuter.

    (Det gör inget att ungefär hälften av blomkålen ligger ovanför vätskenivån. Under tiden det kokar så sjunker blomkålen ihop och mot slutet så ligger nästan allt i vätska.)

    Ha gärna locket på glänt om det går utan att det kokar över. Rör gärna om någon gång under tiden så att blomkålen högst upp som ligger ovanför vätskenivån kommer ner i vätskan. Kolla också att det inte bränner fast, det har dock aldrig gjort det för mig.

  5. Mixa ihop till ett jämnt och fint mos med mixer.

    (Mixa lite i taget uppifrån och ner så att det inte skvätter.)

    Servera!

Beskrivande bilder

blomkål skuren i buketter
1. Blomkål skuren i buketter.
vispgrädde och mjölk
2. Vispgrädde och mjölk.
smör, vitpeppar och salt tillsatt
3.1. Smör, vitpeppar och salt tillsatt.
smöret har smält
3.2. Smöret har smält.
blomkål läggs i kastrullen
4.1. Blomkål läggs i kastrullen.
blomkålen har kokat klart
4.2. Blomkålen har kokat klart.
mixa till mos
5.1. Mixa till mos.
färdigt blomkålsmos
5.2. Färdigt blomkålsmos.

servera Serveringstips:

Servera till kött eller fisk.

GI GI Tips:

Blomkålsmos har lågt GI.

LCHF LCHF Tips:

Perfekt LCHF. Du kan äta blomkålsmos till det mesta istället för potatis, ris eller pasta.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Blomkålsmos är fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde och äkta smör.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överblivet blomkålsmos i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Blomkålsmoset kan även frysas.

Kommentera receptet på Blomkålsmos

Skriv och läs alla 20 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Andreas    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja grädde är aldrig fel!
   kommentar  Skrivet av  Andreas  
Det är smör som vi ska ha... Skippa istället mjölken som är något vi däremot inte ska ha och ta ist 2 dl grädde.
 svar  Svar till  agneta    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Menar du att skippade smöret? Är lite otydligt skrivet, kanske halkade du på tangenterna? Jag rekommenderar inte att ski

Skriv och läs alla 20 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Blomkålsmos är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus