| Billigt | Kvällsmat | Mellanmål |

Äppelkräm

äppelkräm

Äppelkräm serverad med mjölk.

Äppelkräm är både gott och enkelt att göra! Perfekt när du har gott om äpplen. Servera med mjölk och smörgås. Perfekt som mellanmål eller kvällsmat.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 15 minuter
Portioner 2 portioner

Ingredienser:

Servering:

laktosfritt Laktosfritt - Servera äppelkrämen med laktosfri mjölk.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Skala äpplen. Skär i mindre bitar. Det spelar ingen roll hur bitarna ser ut.

  2. Lägg äppelbitarna i en kastrull och häll på vattnet. Tillsätt sockret.

    Vad gäller sockermängd så är det dels väldigt mycket en smaksak och dels beroende på hur syrliga äpplen du har. Alltifrån inget socker till kanske en halv deciliter för 2 portioner kan vara lagom.

  3. Låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka ca 5 min. Du märker när det kokat färdigt genom att röra lite i äpplena och när de går sönder ganska lätt så har det kokat tillräckligt.

    (Angående vattenmängd så behövs inte mer vatten än som står i receptet så att det blir lite på botten eftersom det kommer vätska från äppelbitarna när de blir varma och då kommer alla äppelbitar hamna under vätskenivån ändå. Dock om man gillar kräm med mer vatten så kan man ta mera vatten, då får man också ta mera potatismjöl och vatten i nästa steg.)

  4. Blanda potatismjöl och vatten. Rör ner detta i krämen. Rör kraftigt och låt koka upp igen. Nu är krämen klar!

    OBS! Tänk på att röra runt i potatismjöl- och vattenblandning precis innan du rör ner den i äpplena eftersom potatismjölet mycket snabbt sjunker till botten.

    Tips: Om du skulle vilja ha ännu tjockare kräm så kan du blanda mera vatten och potatismjöl och röra ner. Skulle din kräm bli för tjock så kan du späda den med vatten.

  5. Låt krämen svalna något före servering.

    Servera med kall mjölk. Smörgås till är också gott.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 äppelkräm
1.1. Skalade äpplen.
instruktion steg 1.2 äppelkräm
1.2. Skär äpplen i mindre bitar.
instruktion steg 2.1 äppelkräm
2.1. Häll på vatten.
instruktion steg 2.2 äppelkräm
2.2. Häll på socker.
instruktion steg 3 äppelkräm
3. Äppelkrämen kokar.
instruktion steg 4.1 äppelkräm
4.1. Blanda potatismjöl och vatten.
instruktion steg 4.2 äppelkräm
4.2. Rör ner potatismjölet blandat med vatten.
instruktion steg 5 äppelkräm
5. Färdig äppelkräm.

servera Serveringstips:

Servera gärna med smörgås till.

GI GI Tips:

Ta så lite socker som möjligt.

LCHF LCHF Tips:

Uteslut socker eller använd Stevia Strö eller annat sötningsmedel istället. Koka äpplena i så lite vatten som möjligt för att du ska behöva så lite potatismjöl som möjligt.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven äppelkräm i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Äppelkrämen kan även frysas och håller sig då minst 6 månader.

Kommentera receptet på Äppelkräm

Skriv och läs alla 4 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Anna    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack! Jättebra att veta! Jag skriver in det i receptet!
   kommentar  Skrivet av  Anna  
Ja, den går att frysa men den är såklart godast färsk. Jag har ätit kräm av det här receptet som varit fryst ett halvår, den var fortfarande god.
 svar  Svar till  Nina    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag har inte provat att frysa äppelkräm men gissar att det går.

Skriv och läs alla 4 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Äppelkräm är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus