Lax

lax
Lax är gott och nyttigt!

Lax är en fet fisk som innehåller mycket nyttigt fett, fleromättade fettsyror. Detta fett minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Lax är både gott och nyttigt!

Hel lax kan man filéa så får man laxfilé. Det enklaste är dock att skära laxkotletter. Då skär man av stjärtfenan och sedan är det bara att skär ca 2 cm tjocka skivor av hela fisken fram till huvudet som man slänger. (Detta förutsätter förstås att man tagit ut inälvorna först, köper man lax brukar detta vara gjort.)

Laxen trivs i strömmande vatten och finns i en del älvar och stora insjöar i Sverige och väger 3-6 kg.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av lax.

Energi: 149 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 21.3 g
Fett: 7.1 g

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

salmon

Hitta Finns i affären:

Färsk i fiskdisken, kan också finnas fryst.

Tummen upp GI tips:

Lax är utmärkt GI-mat!

Datum Hållbarhet och förvaring:

Färsk fisk bör tas om hand så fort som möjligt. I frysen håller den sig minst 6 månader.

Sedlar Pris:

Hel lax: ca 200 kr/kg

Byt ut Ersätt med:

Annan fet fisk t.ex. röding, sik, makrill.

Liknande ingredienser

| Fisk och skaldjur |


Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer