Kotlettrad

kotlettrad
Benfri kotlettrad, även kallad ytterfilé eller fläskhare.

Kotlettrad är fläskkött och kan styckas med eller utan ben.

Benfri och putsat kotlettrad kallas ytterfilé eller fläskhare.

Kotlettrad blir bäst helstekt i ugn. Man kan även skiva och steka som kotletter.

Kotlettrad är magert kött som blir saftigare om man väntar med att putsa bort fettet till efter tillagningen.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperatur

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för kotlettrad:

  • Genomstekt: 65-70°C

Tillagningstips

Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.

Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.

Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.

Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kotlettrad.

Energi: 130 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 20 g
Fett: 6 g (varav mättat fett: 1.9 g)
Fibrer: 0 g
Natrium: 240 mg

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Kotlettrad finns i köttdisken.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Hållbarhet se förpackningen. Förvaras i kylskåp.

Byt ut Ersätt med:

Benfri fläskstek eller benfri karré eller skinkstek.

Liknande ingredienser

| Fläskkött |


kotlettrad, potatis, balsamsås

Helstekt inlindad kotlettrad med pesto

Ett recept på en riktig festmåltid! Helstekt kotlettrad fylld med pesto inlindad i skinka. Bilder steg för steg.

klocka Tid: ca 4 timmar, varav 10 min jobb

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Cecilia
Hej!
Jag har läst att man kan nattbaka kött. Hur bör jag bäst göra? Jag hade tänkt använda benfri kotlettrad.

Mvh Cecilia
💬 Svar till Raymond ✏️ Skrivet av Susanne
Nej, jag menar att man ska tillaga mellan den innertemperatur man vill uppnå och upp till max 200°C. Men jag rekommenderar 125°C.
✏️ Skrivet av Raymond
Hej Susanne, tack för denna utmärkt sida.
Men, jag har en fråga:
citerar:
"...någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C."
slutcitat

Menar Du att man ska tillaga i ungnen på 270c? (Fläsk som exempel).
Du själv säger att Du lagar på ca 125°c - men då tar det längre tid. Det gör jag också, mycket godare!

Men, menar Du att man plussa på med 200°c i normala fall?
✏️ Skrivet av Josefin
Den blir verkligen god och saftig om man steker den i ugnen i låg temperatur.

Visa alla kommentarer