Buljong brukar inte behöva tillsättas i vanliga maträtter. Några blad Maggikraut (Libbsticka) ger som tyska namnet låter ana en buljongsmak MEN var försiktig, libbstickan har en mycket genomträngande smak -lite lite räcker. Ajinomoto MSG eller Natriumglutamat ger också en bra "buljongsmak" den är visserligen tillsats, bland annat i vanlig bröstmjölk men kan kanske få slinka med i tillsatsfri mat också.
Sparrissoppa
Ingredienser:
- 500 g grön sparris
- 6 dl vatten
- 1 tsk salt
- 5 st schalottenlökar
- 5 dl vispgrädde
- 1 msk grönsaksbuljong pulver eller motsvarande tärning eller fond för 5 dl vätska
- 1 dl vitt vin
- 1 krm malen vitpeppar
Utrustning:
Gör så här:
-
Skölj sparrisarna. Skär bort den yttersta änden nertill (den som är torr och "träig"). Om hela sparrisen är väldigt grov och torr med träigt skal kan man även skala den med potatisskalare.
Skär av knopparna så att dessa bitar blir ca 3 cm långa och lägg dem i en hög. Skär resten av stammen i ca 1 cm långa bitar och lägg i en annan hög.
- 500 g grön sparris
-
Skala och skiva schalottenlöken.
- 5 st schalottenlökar
-
Koka upp vatten och salt. (Eftersom mängden vatten är uppmätt, låt inte vattnet stå och koka bort, utan så fort det börjar koka lägg i sparrisen och sänk värmen.)
Lägg i knopparna och låt koka ca 2-3 minuter. Fiska upp knopparna och lägg över dem på ett fat.
-
Lägg i de okokta sparrisbitarna i det kokheta vattnet. Tillsätt schalottenlök, buljongpulver (eller tärning eller fond), grädde, vitt vin och vitpeppar.
Låt koka ca 15 minuter på svag värme.
- 5 dl vispgrädde
- 1 msk grönsaksbuljong pulver eller motsvarande tärning eller fond för 5 dl vätska
- 1 dl vitt vin
- 1 krm malen vitpeppar
-
Använd en mixer för att mixa soppan slät och fin. Smaka av med salt och peppar. (Om det skulle smaka för mycket salt, späd med vatten eller grädde. Om det smakar för mycket peppar, späd med grädde.)
Servera i soppskålar och garnera med sparrisknopparna.
Serveringstips:
LCHF Tips:
Tips för att undvika tillsatser:
Hållbarhet och förvaring:
Buljong brukar inte behöva tillsättas i vanliga maträtter. Några blad Maggikraut (Libbsticka) ger som tyska namnet låter ana en buljongsmak MEN var försiktig, libbstickan har en mycket genomträngande smak -lite lite räcker. Ajinomoto MSG eller Natriumglutamat ger också en bra "buljongsmak" den är visserligen tillsats, bland annat i vanlig bröstmjölk men kan kanske få slinka med i tillsatsfri mat också.
⭐ webmaster
⭐ webmaster