Saffransbröd - klippta längder och flätor

Baka enkelt dessa goda, mjuka och saftiga klippta saffranslängder av saffransbröd.
saffransbröd, längder och flätor
Goda saffranslängder, mjukt och saftigt saffransbröd.
Timglas Tid: ca 2 timmar
Portioner 4 st längder eller flätor

Ingredienser:

Fyllning klippta längder:

Pensling:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt - Uteslut kvarg.

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

  2. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit eller ca 1 tsk strösocker.

    (Detta gör att vi får ut mer saffranssmak. Om du inte har en mortel får du hoppa över detta.)

  3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och rör om och värm till 37°C.

    (Tänk på att röra om i botten innan du mäter temperaturen antingen med ett finger eller termometer, annars är risken stor att det blir för varmt vid botten som du inte märker om du mäter temperaturen närmare ytan. Vid 40°C dör jästen. Är det kallare så tar jäsningen längre tid. Så hellre för kallt än för varmt. Om du mäter med ett finger så ska det varken kännas varmt eller kallt eftersom ditt finger är just 37°C.)

  4. Häll lite av degvätskan (smält smör och mjölk) över jästen och rör tills den blivit upplöst. Häll sedan över resten av degvätskan.

  5. Blanda ner saffran, ägg, salt, strösocker och ev. kvarg.

  6. Använd sedan gärna elvisp med degkrokar eller maskin för att göra degen.

    Tillsätt mjölet, lite i taget och rör/kör till en smidig och blank deg. Tillsätt även russin om du vill ha det i degen. När degen känns smidig och släpper bunkens kanter är den klar för jäsning.

    (Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet eftersom mjölet då packas och du tar för mycket. Häll istället upp vetemjölet i litermått eller väg det eller om du har god bakvana ser och känner du på degen när den är bra. Tänk på att ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare saffransbröd.)

  7. Strö över lite mjöl, täck över med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter till dubbel storlek.

  8. Om du ska göra klippta längder så förbered fyllningen under tiden det jäser. Smält smöret och låt svalna. Mal mandeln eller hacka fint om du vill ha mandel.

  9. Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela den i fyra delar (om du gjort en sats). Varje del kan sedan bakas ut till en längd, en fläta eller ca 10 lussekatter.

  10. Klippta längder:

  11. Kavla ut degdelen till en platta, ca 20 x 30 cm. Häll på smält smör och fördela smöret jämnt över plattan.

  12. Strö över socker och ev. mald mandel och/eller russin.

  13. Rulla ihop på långsidan och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

  14. Använd sedan en sax för att klippa flikar. Klipp rakt ner med ca 1,5 cm mellanrum. Se bilder. Vik sedan en flik i taget i ordningen: framåt, höger, vänster, framåt, höger, vänster o.s.v.

  15. Flätor:

  16. Om du vill göra flätor: Dela degdelen i 4 bitar och rulla ut varje del till en långsmal korv ca 45-50 cm. Sedan gör du en fläta av dessa. Tryck ihop i ändarna. Pilla eventuellt in lite russin i vecken.

  17. Låt jäsa under bakhandduk i ca 20-30 minuter till nästan dubbel storlek.

  18. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

  19. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C ca 15 minuter med över- och undervärme (med varmluftsfunktion samma grader och tid).

  20. Låt svalna. Frys in eller servera! Vid servering: skiva upp längderna eller flätorna i ca 3 cm tjocka bitar.

glödlampa Tips & tricks:

Frys in färskt saffransbröd som inte går åt direkt så håller saffransbrödet sig färskt och saftigt!

Se även dessa recept

| Baka till jul | Bullar & vetebröd |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Putte Bäng
Jag vill baka safftansbröd och har aldrig bakat tidigare...
✏️ Skrivet av peter borg
Vad använder du för mjölk … fetthalt alltså
✏️ Skrivet av Nettan
Smält inte smöret utan klicka i det rumsvarma smöret i degvätskan. Mjölken behöver inte heller värmas utan bara vara rumsvarmt om man använder assistent. Degen blir varm av friktionen i maskinen. Jäs lite längre istället så hinner mer smakämnen bildas. Jag använder vetemjöl special och följer aldrig mjölmängder i recept utan tillsätter i omgångar precis så mycket att assistentarmen börjar slå och degen blir som en boll och släpper från kanterna.
💬 Svar till David ✏️ Skrivet av Susanne
Jag använder nästan alltid vanligt vetemjöl från just Saltå Kvarn. Jag tycker det brukar bli bra så vetemjöl special känns inte nödvändigt. Smör och mandelmassa håller jag med om att det är gott, det är nästan exakt princip samma sak som smält smör, mald mandel och socker som ju står i receptet.
✏️ Skrivet av David
Kör vetemjöl special istället för vanligt tråkigt skit mjöl, blir så otroligt mycket bättre resultat. Gör en smör/mandelmassa kräm och bred ut på saffransbrödet efter du kavlat det, sjukt gött! Varför använder du inte bra mjöl från saltåkvarn förresten?? Hej

Visa alla kommentarer