Ris à la Malta

Ris à la Malta är en klassisk efterrätt till jul som är mycket enkel att göra. Godast blir den med hemgjord risgrynsgröt.
ris à la malta
Ris à la Malta är en efterrätt till jul. Den går även att göra med hallon.
Timglas Tid: 15 min
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Blanda risgrynsgröt, florsocker, vaniljsocker.

  2. Vispa grädden och rör ner den till en jämn smet. Smaka gärna av och ta mer socker om du vill ha det.

  3. Skala och skär apelsin i mindre bitar och rör ner dem. Spara gärna några fina bitar att garnera med.

    (Vill man göra detta riktigt snyggt och lyxigt så filéar man apelsinen så man får bort allt det vita, jag har inte gjort det.)

  4. Servera! Garnera med några fina apelsinbitar.

glödlampa Tips & tricks:

Om man använder köpt risgrynsgröt så brukar den vara ganska söt och då behöver man egentligen inte tillsätta mer socker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Receptet är fritt från tillsatser om du gör din egen risgrynsgröt och använder äkta vispgrädde.

byt ut Variationstips:

Istället för apelsin är det gott med hallon.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt | Julmat |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Robert Edvall ✏️ Skrivet av Susanne
Du mäter upp 2 dl grädde och sedan vispar du den, så det blir en större volym när den är färdigvispad. Lycka till!
✏️ Skrivet av Robert Edvall
Hej, är det 2 dl vispad grädde man ska ha i? Eller ska ja hälla upp 2 dl sen vispa upp de?
Tack för alla recept du lägger upp🌷
✏️ Skrivet av Göran Berglund
Ris a la malta ska inte blandas ihop med apelsin. Gör man det heter det apelsinris.
✏️ Skrivet av Trebarnsmamman Jessica
Lagade ett jättelass av det här idag då vi hade julavslutning på öppna förskolan. Det blev minst sagt uppskattat av så väl barn som vuxna. :-) Hade färdiglagad risgrynsgröt så skippade florsockret. Blev alldeles lagom sött.
✏️ Skrivet av Annika
"Ris à la Malta är en efterrätt som ofta äts till jul i Sverige. Namnet torde vara en förvanskning av danskans Risalamande, vilken i sin tur kan härledas till franskans Riz à l'amande = "ris med mandel". Rätten har alltså inget med Malta att göra."

Taget fran wikipedia :)

Visa alla kommentarer