Hem > Recept > Pepparkaksgrottor med lingonsylt Pepparkaksgrottor med lingonsylt 💬 2 kommentarer Goda spröda småkakor med pepparkakssmak som smälter i munnen, fyllda med lingonsylt. Pepparkaksgrottor passar perfekt till lussefika och jul men är även goda året runt. Mycket goda pepparkaksgrottor fyllda med lingonsylt. Tid: 30 minuter 30 st Ingredienser: 200 g smör 0,75 dl strösocker 1,5 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver 2 tsk kanel 1,5 tsk nejlikor 1,5 tsk ingefära 3,5 dl (210 g) vetemjöl 0,75 dl lingonsylt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör. Vegetariskt Utrustning: 30 st små bakformar ev. elvisp Ugn: Lär dig mer om ugnsinställningarSå gör du med en varmluftsugn 200 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme Gör så här: Visa bilder steg för steg Ställ ut små bakformar på en plåt. Sätt ugnen på 200°C. (De små bakformarna ska vara ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga.) Lägg smöret i en bunke och häll på strösocker. Låt det stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt. Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel, nejlikor och ingefära.Vispa till en jämn smet. Tillsätt vetemjöl. (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.) Arbeta ihop till en deg, gärna med elvispen (först blir det små smulor men sedan blir smulorna grövre och större mot slutet och då är degen klar och lätt att arbeta med). (Om du inte får degen att gå ihop så har du troligtvis tagit för mycket mjöl, se mättips ovan. Du kan i så fall rädda degen genom att ha i mera smör eller lite vatten.) Rulla till 30 st bollar (av en sats deg) och lägg i bakformarna. (Ett tips för att dela degen i 30 lika stora delar är att trycka ihop degen till en degklump och sedan rulla ut den till en avlång rulle och sedan skära i bitar.) Ta ditt finger (se bild) och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning.Lägg lingonsylt i fördjupningen. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock. Hållbarhet och förvaring: Pepparkaksgrottorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. Se även dessa recept | Baka till jul | Småkakor | Hallongrottor Wienerstänger Saffransbiscotti Saffranskladdkaka Mjuk pepparkaka Pepparkakor Pepparkakssnittar Skurna pepparkakor Kommentarer och betyg Namn: * E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att: skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com Betyg: Det är frivilligt att sätta betyg. Sätt endast betyg om du gjort receptet. Förklara varför du satt det betyg du satt. Meddelande: * Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. Posta kommentar ⭐ webmaster 💬 Svar till http://www.jessesarvak.com ✏️ Skrivet av Susanne 2016-02-01 22:57 Ja du får göra det! De blir väldigt goda! :) ✏️ Skrivet av http://www.jessesarvak.com 2016-01-31 23:56 Det där såg väldigt gott ut, man kanske skulle testat de :) Visa alla kommentarer
⭐ webmaster 💬 Svar till http://www.jessesarvak.com ✏️ Skrivet av Susanne 2016-02-01 22:57 Ja du får göra det! De blir väldigt goda! :)
✏️ Skrivet av http://www.jessesarvak.com 2016-01-31 23:56 Det där såg väldigt gott ut, man kanske skulle testat de :)