Makaronipudding / Makaronilåda

Bra recept att göra många portioner av och även använda till matlådor. Kräver ingen stor arbetsinsats men lite planering. Perfekt recept om man har julskinka eller helgskinka över.
makaronilåda / makaronipudding
Gott och enkelt recept på makaronilåda garnerad med basilikablad. Servera med grönsaker. Denna rätt kallas både makaronilåda och makaronipudding.
Timglas Tid: ca 1 timme, varav 15 min jobb.
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Äggstanning:

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 30-40 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Koka upp vatten till makaronerna. Tillsätt salt och koka makaronerna enligt den tid som står angiven på förpackningen. Häll sedan av vattnet.

  2. Skölj under tiden purjolöken och skiva den och skär sedan varje skiva på mitten. Strimla skinkan.

    Om man vill kan man sedan steka purjolöken tillsammans med skinkan några minuter i en stekpanna med en klick smör, då får man godare lök- och skinksmak men det är inte nödvändigt och kan hoppas över för att spara tid.

  3. Blanda de kokta makaronerna med purjolöken och skinkan i en ugnsform.

    (Beroende på vad man har för ugnsform så kan den behöva smörjas först.)

  4. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt mjölk, salt och svartpeppar. Vispa lätt ihop.

  5. Häll över makaronerna, purjolöken och skinkan.

  6. Riv osten och strö över den.

  7. Grädda mitt i ugnen i i 200°C i 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat och makaronilådan fått guldgul färg.

servera Serveringstips:

Servera med kokta grönsaker, t.ex. blomkål, broccoli och morötter eller en grönsallad.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Billigt | Lunch |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Wirre
Jag gör Finsk Makaronilåda (Makaroonilaatikko) efter min Finska
mammas recept !
Obs, inga snabb makaroner !
Koka makaronerna endast halva tiden !
INGEN lök … aldrig !
I Finsk Makaronilåda är det köttfärs
istället för skinka !
Lite extra av svartpeppar !
Annars så är receptet ganska lika.
Men efter tillagning lägger jag allt i frysen i mindre portions lådor, sparar en i kylen som jag senare eller dagen efter steker i stekpanna för Makaronilåda är 100 ggr godare stekt än att bara värma i micro !
Se om siinä !!
✏️ Skrivet av Anna-Gun
Bra recept. Rensade kylen på falukorv, rökt sidfläsk o kassler. Använde gul lök o vitlök. Vi gillar lite kryddstarkt så jag kryddade med svartpeppar, timjan, basilika o en aning chileflakes. Använde mozzarella, parmesan o gratängost. Krämigt o jättegott.
✏️ Skrivet av Erik
Myket bra recept. Jag är ingen bot.
✏️ Skrivet av Amanda
Jag lagar alltid efter detta recept, blir alltid jättegott! Brukar dock ha vanlig gul lök istället för purjolök då vi föredrar det. Ett enkelt och bra recept som går att variera massor med olika sorters kött (vi gjorde på korv senast istället för skinka) och tillbehör!
✏️ Skrivet av Micke
Enkelt och bra recept, smakar jättegott, tillsatte rökt amerikansk bacon + lite Tigersås, gör en dubbel sats nu.

Visa alla kommentarer