Kycklingsoppa

En riktigt god "äkta" kycklingsoppa som görs på hel kyckling och där den fina smaken kommer från kycklingbenen samt kryddorna, vilket ger en mycket god äkta buljong utan tillsatser. Soppan tar inte så lång tid att göra heller, när du lagt i alla ingredienser i grytan sköter den sig själv. När man sedan tar upp kycklingen och tar bort benen så går det väldigt fort eftersom köttet ramlar sönder och lossnar väldigt lätt.
kycklingsoppa
Fantastiskt god kycklingsoppa som får sin goda smak genom att den görs på hel kyckling som får koka länge.
Timglas Tid: 10 minuter + 2 timmar kokning + 15 minuter
Portioner 6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (662 g): 302 kalorier, 11 g kolhydrater, 7 g fett, 47 g protein, 4 g fibrer

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

  1. Lägg kycklingen i en stor gryta som rymmer minst 5 liter.

  2. Skala morötter, palsternackor och lök. Skär morötter och palsternackor i mindre bitar. Hacka löken.

  3. Lägg i grönsakerna/rotfrukterna i grytan. Häll på vatten och tillsätt kryddorna; lagerblad, svartpepparkorn, salt, timjan, vitllök och vitpeppar.

  4. Låt koka upp. Innan eller under tiden det kokar upp kan du klippa bort bladen från persiljan och spara till senare. Lägg sedan stjälkarna i soppan och låt dem koka med.

  5. Sänk värme, lägg på locket och låt småkoka på svag värme 1,5 - 2 timmar.

  6. Fiska upp lagerblad och persiljestjälkarna ur soppan och släng.

    Lyft upp kycklingen ur buljongen och lägg på en skärbräda.

  7. Rensa kycklingen och släng ben och knotor.

    (Det här går förhållandevis fort eftersom köttet kokat så länge och lätt lossnar och ramlar sönder.)

  8. Lägg tillbaka kycklingköttet utan ben i buljongen. Låt bli varm igen och smaka av med salt och peppar.

    Klipp över persiljebladen du sparade och rör om.

GI GI Tips:

Kycklingsoppan har lågt GI.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven kycklingsoppa i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Fågel | GI | Soppor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Saga
Jag gör den här flera gånger om året. Passar ibland på när frysta kycklingdelar är på extrapris. Köper då ca 1 kg frysta kycklingdelar (Klubba exempelvis) och följer annars receptet som vanligt.

Hel fågel är godare, men ibland kan jag komma undan riktigt billigt på det här sättet.
✏️ Skrivet av Mike
Jag kan denna utantill eftersom jag har lagat den ofta, super utomordentligt god recept.
✏️ Skrivet av Marie
Detta är familjens favorittippade från treåring till tonåring. Lätt att göra storkok på.
✏️ Skrivet av Bitte
Har införskaffat mej en redig 5 l kastrull + 1,4kg färsk kyckling. Nu undrar jag över om jag ska eller inte ska skölja? Då en del säger att man ska skölja kycklingen först? En sant nöje att laga mat som blir gott efter alla dessa fina recept. Keep up the good work Susanne!
✏️ Skrivet av Johan
Väldigt bra upplägg, pedagogik i topp ska låta ena sonen följa receptet 🇸🇪🇧🇷

Visa alla kommentarer