Kokosrutor

Underbart goda och enkla mjuka kokoskakor med lite segt och frasigt marängtäcke som går snabbt att baka! Kokosrutorna kan serveras som de är till fikat eller med vispad grädde som en efterrätt eller lyxig fika. Går bra att frysa, perfekt att ha och plocka fram när man får gäster!
kokosrutor
Goda kokosrutor. En mjuk sockerkaksbotten med kokostopping.
Timglas Tid: ca 50 minuter varav 20 min i ugnen
Portioner ca 28 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (24 g): 96 kalorier, 11 g kolhydrater, 5 g fett, 1 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Kakan:

Topping:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • Kakan: 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter
  • Kakan med toppingen: 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme.

    (Tag bort från värmen när drygt hälften smält så smälter resten av befintlig värme och smöret slipper bli onödigt varmt.)

    smält smör
    Smält smör.
  2. Tag fram en form ca 20x30 cm. Klä den med bakplåtspapper om den inte har non-stick-beläggning.

  3. Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och häll äggvitorna i en annan bunke. Bunken som äggvitorna läggs i måste vara fettfri och torr.

    äggulor och äggvitor
    Två delade ägg. Äggulor och äggvitor.
  4. Tillsätt det hela ägget till äggulorna. Tillsätt även strösocker.

    Vispa till en ljusgul pösig smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    ägg och strösocker tillsatt
    Ägg och strösocker tillsatt.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  5. Tillsätt bakpulvret. Vispa till en jämn smet.

    bakpulver tillsatt
    Bakpulver tillsatt.
  6. Tillsätt mjölet och det smälta smöret och vispa snabbt ihop till en jämn smet med elvisp ca 20 sekunder.

    vetemjöl och smält smör tillsatt
    Vetemjöl och smält smör tillsatt.
    sockerkakssmeten klar
    Sockerkakssmeten klar.
  7. Bred ut smeten i den eventuellt bakplåtspapperklädda ugnsformen.

    ogräddad sockerkakssmet
    Ogräddad sockerkakssmet.
  8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 10 minuter tills den fått lite färg.

    Gör under tiden toppingen.

    gräddad kaka
    Gräddad kaka.
  9. Topping:

  10. Vispa äggvitorna till hårt skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.

    vispade äggvitor
    Vispade äggvitor.
  11. Tillsätt strösocker och kokosflingor. Vänd försiktigt ned och rör om med en sked till en jämn smet.

    strösocker och kokosflingor tillsatt
    Strösocker och kokosflingor tillsatt.
    kokosmarängsmeten blandad
    Kokosmarängsmeten blandad.
  12. Bred ut toppingen över kakan.

    Grädda kakan ytterligare ca 10 minuter i nedre delen av ugnen i 175°C tills den får guldgul färg.

    kokosmarängsmeten utbredd på kakan
    Kokosmarängsmeten utbredd på kakan.
    färdiggräddade kokosrutor
    Färdiggräddade kokosrutor.
  13. Låt kakan svalna. Skär kakan i fyrkanter.

    Kakan skuren i rutor - kokosrutor.
    Kakan skuren i rutor. Kokosrutor.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fria från tillsatser om du använder äkta smör.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i plastburk med lock. Lägg smörpapper mellan lagren. Kokosrutorna går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Jenny
Har följt receptet eeeeexakt. Ändå har jag försökt gräddat kakan 10 min extra för att den fortfarande är för lös å marängen blir inte guldgul eller vad det nu står den är vit ännu.
💬 Svar till Matilda ✏️ Skrivet av Susanne
Ja ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig, men bra att du inte ger upp och tänk på att man alltid lär sig något! Givetvis önskar jag dig Lycka Till! :)
✏️ Skrivet av Matilda
Mina blev inte riktigt som dina blev men smaken var sååå god! Kommer spara detta recept och försöka igen :) Nästa gång ska jag dubbelkolla varenda steg så jag följt receptet exakt.

Ibland blir det inte alltid som man vill, men när det kommer till bakning finns det alltid en anledning! Önska mig lycka till i framtiden haha :)
💬 Svar till Annika ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt, tack så mycket! 
✏️ Skrivet av Annika
Så goda kokosrutor de gick åt fort!
Tack för alla toppenrecept du delar med dig av!
Hämtar alltid recept från din sida!👍😊

Visa alla kommentarer