Idag provade jag detta recept på kokosdrömmar och gjorde även dem lite större. Tyvärr satt bismaken och lukten från hjorthornssaltet kvar även efter besöket i ugnen, och långt efter att de hade svalnat, så de hamnade faktiskt i soporna. Först tänkte jag att jag måste ha läst "tsk" istället för "krm", men så var det ju inte! Sen läste jag på Wikipedia: "Om hjorthornssalt används som jäsmedel [...] kan det hända att den ammoniak som bildas inte hinner drivas ut ur kakan under gräddning, och en ammoniaksmak uppstår och förstör bakverket." Eftersom jag förvärmde ugnen och är stensäker på att jag skötte både temperatur och gräddningstid, kan jag bara dra slutsatsen att mängden hjorthornssalt i detta recept kräver att man inte fuskar med den avsedda kakstorleken. Om det låter rimligt så kanske det skulle kunna understrykas med en extra rad eller två. 🙂
Kokosdrömmar
Ingredienser:
- 200 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2,5 dl kokosflingor
- 2 tsk hjorthornssalt
- 4 dl (240 g) vetemjöl
Utrustning:
Ugn:
- 150 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
Baka kokosdrömmar så här:
-
Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker. Låt stå framme så att smöret blir rumsvarmt. Dela gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt.
- 200 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
-
Arbeta ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som går att använda även i övriga steg i receptet för att göra kakdegen snabbt och smidigt.
-
Tillsätt kokosflingor och hjorthornssalt.
Arbeta ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.
- 2,5 dl kokosflingor
- 2 tsk hjorthornssalt
-
Tillsätt vetemjölet.
Använd elvispen och kör till en grovt smulig smet. Kör så länge att smeten börjar kladda fast i visparna. Då går den lätt att trycka ihop till en kakdeg.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar lätt för mycket. Häll hellre upp det i litermått eller väg det. Du kan också göra så att du inte häller i allt mjöl på en gång utan arbetar in lite i taget. Om du tagit för mycket mjöl och inte får ihop degen så kan du blanda i mer smör eller t.ex. rapsolja eller annan olja utan så mycket smak så att du får ihop degen.)
- 4 dl (240 g) vetemjöl
-
För en sats kakdeg: Dela degen i 3 delar. Rulla ut varje del av degen till en lång fingertjock korv som du sedan delar i 20 bitar och formar till små bollar.
Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
-
Grädda kakorna mitt i ugnen i 150°C i ca 15 minuter.
Låt kakorna svalna. Förvara sedan i en burk i rumstemperatur eller frys in.
Tips & tricks:
Tips för att undvika tillsatser:
Hållbarhet och förvaring:
| Småkakor |
Idag provade jag detta recept på kokosdrömmar och gjorde även dem lite större. Tyvärr satt bismaken och lukten från hjorthornssaltet kvar även efter besöket i ugnen, och långt efter att de hade svalnat, så de hamnade faktiskt i soporna. Först tänkte jag att jag måste ha läst "tsk" istället för "krm", men så var det ju inte! Sen läste jag på Wikipedia: "Om hjorthornssalt används som jäsmedel [...] kan det hända att den ammoniak som bildas inte hinner drivas ut ur kakan under gräddning, och en ammoniaksmak uppstår och förstör bakverket." Eftersom jag förvärmde ugnen och är stensäker på att jag skötte både temperatur och gräddningstid, kan jag bara dra slutsatsen att mängden hjorthornssalt i detta recept kräver att man inte fuskar med den avsedda kakstorleken. Om det låter rimligt så kanske det skulle kunna understrykas med en extra rad eller två. 🙂
⭐ webmaster
Jag har bakat dessa en gång innan, blev jätte goda! Nu ska jag baka till klassen, finns två glutenintoleranta. Har du något förslag på vad man kan ersätta mjölet med?
⭐ webmaster