Köttgryta med tomatsmak

Mustig och god köttgryta med smak av tomat, chili, vitlök m.m. som ju längre den kokar ger desto mörare kött. Enkelt recept på ett gott långkok med högrev.
Köttgryta med tomatsmak
Köttgryta med smak av tomat serverat med fullkornsris och lite klippt persilja.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Så här tillagar du köttgryta med tomatsmak:

  1. Skär köttet i grytbitar, ca 3 cm kuber eller vad du själv föredrar.

    instruktion steg 1 köttgryta med tomatsmak
    Högrev skuren i bitar.
  2. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. Stek lite av köttet i taget på medelhög värme så att det får lite färg runtom, salta och peppra och lägg sedan över det i en gryta.

    instruktion steg 2.1 köttgryta med tomatsmak
    Börja steka.
    instruktion steg 2.2 köttgryta med tomatsmak
    Stek lite kött i taget så det får färg.
    instruktion steg 2.3 köttgryta med tomatsmak
    Lägg över stekta köttet i en gryta.
  3. Hacka gula löken och vitlöken och tillsätt till köttet. Häll på krossade tomater, rödvin, vatten, köttbuljong, tomatpuré, chilipeppar och lagerblad.

    instruktion steg 3.1 köttgryta med tomatsmak
    Tillsätt hackad lök.
    instruktion steg 3.2 köttgryta med tomatsmak
    Häll på resten av ingredienserna.
  4. Rör om och låt koka upp, sänk värmen och låt småkoka under lock ca 45-60 minuter eller ännu längre tid så blir köttet ännu mörare (men jag brukar inte koka längre tid än 45-60 minuter).

    Förbered under tiden det du ska servera med t.ex. kokt ris och grönsaker.

    Servera köttgrytan med t.ex. kokt ris och/eller grönsaker.

    instruktion steg 4.1 köttgryta med tomatsmak
    Rör om. Koka på svag värme.
    instruktion steg 4.2 köttgryta med tomatsmak
    Köttgrytan klar (efter 55 minuter).

servera Serveringstips:

Servera gärna med kokt ris och grönsaker.

GI GI Tips:

Servera med fullkornsris och grönsaker.

LCHF LCHF Tips:

Välj ett LCHF-vänligt rödvin eller ta vatten istället. Servera med grönsaker med lågt GI, (servera inte med ris).

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Rödvin och köttbuljong innehåller tillsatser, rödvin kan ersättas med vatten och köttbuljong kan ersättas med lite salt.

planera Planeringstips:

Det går bra att dubbla satsen eller tredubbla om du har en tillräckligt stor gryta. Mängden ingredienser är inte jättenoga så anpassa på ett ungefär efter hur stor köttbit du har köpt.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Köttgrytan kan förvaras i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn. Går även bra att frysas och då håller den sig minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Lunch | Nötkött |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Ingela Sandström
Detta är en återkommande favorit hos oss - jätte god och vi äter den med potatismos!! supergott
✏️ Skrivet av Lena
Detta recept verkar supersmarrigt. Kan man göra denna gryta även på fläskkött t ex picnicbog istället som är billigare. Blir tillagningstiden densamma eller längre?
💬 Svar till Eva Sundin ✏️ Skrivet av Susanne
Varsågod, roligt att höra! :)
✏️ Skrivet av Eva Sundin
Tack för receptet, det blev mycket uppskattat
✏️ Skrivet av Marlene
Min äldste son (8 år) sa "det här är det bästa jag ätit på hela veckan. Det här måste du göra om!" Och jag kan bara hålla med honom.

Visa alla kommentarer