Hallongrottor

Hallongrottor är mycket goda små spröda mördegskakor fyllda med hallonsylt som smälter i munnen. Kakorna är mycket enkla att göra. I mitt recept är det kanel i degen vilket jag tycker blir extra gott. Dessa underbara småkakor brukar snabbt ta slut.
hallongrottor
Mycket goda småkakor är hallongrottorna som blir riktigt spröda och smälter i munnen.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 30 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (21 g): 95 kalorier, 10 g kolhydrater, 6 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Ställ ut små bakformar på en plåt.

    (De små bakformarna ska vara ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga.)

  2. Mät upp smöret och strösocker i en bunke.

    (Låt det stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt, skära gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt.)

    Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

  3. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och kanel.

    Vispa till en jämn smet.

  4. Tillsätt vetemjölet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.)

    Arbeta ihop till en deg, gärna med elvispen (först blir det små smulor men sedan blir smulorna grövre och större mot slutet och då är degen klar och lätt att arbeta med).

    (Om du inte får degen att gå ihop så har du troligtvis tagit för mycket mjöl, se mättips ovan. Du kan i så fall rädda degen genom att ha i mera smör eller lite vatten.)

  5. Rulla till 30 st bollar (av en sats deg) och lägg i bakformarna.

    (Ett tips för att dela degen i 30 lika stora delar är att trycka ihop degen till en degklump och sedan rulla ut den till en avlång rulle och sedan skära i bitar.)

  6. Ta ditt finger (se bild) och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning.

    Lägg hallonsylt i fördjupningen.

  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter.

  8. Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.

byt ut Variationstips:

Byt ut hallonsylten mot annan sylt t.ex. hjortronsylt, blåbärssylt eller jordgubbssylt.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Hallongrottorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Småkakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Eva ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det kan man generellt göra i de flesta recept men det blir inte lika gott.
✏️ Skrivet av Eva
Kan man ta margarin istället för smör???
✏️ Skrivet av Salma
Så gott.
✏️ Skrivet av Inna
We made cookies with my daughter (7 years old). Very tasty!!! Thanks 🌷
💬 Svar till Ingeborg Hatz ✏️ Skrivet av Susanne
Tack snälla du för de vänliga orden! Ja jag gör andra recept också, alla recept finns här på sajten. Tack igen!

Visa alla kommentarer