⭐ webmaster
Fiberrika brytbröd
Ingredienser:
- 25 g jäst för söta degar
- 5 dl mjölk
- 250 g kvarg (valfri fetthalt)
- 2,5 msk ljus sirap
- eller brödsirap
- 1,5 tsk salt
- 1 dl vetegroddar
- 2 dl vetekli
- 4 dl grahamsmjöl
- 6 dl vetemjöl
Utrustning:
- ev.
elvisp med degkrokar
eller köksmaskin
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smula ner jästen i en bunke.
- 25 g jäst för söta degar
-
Värm mjölken till 37°C, rör om i botten, annars är det lätt gjort att det blir för varmt.
(Det är viktigt att det inte blir mer än 37°C däremot gör det inget om det blir några grader mindre än 37°C, det ger bara en längre jästid vilket bara är bra.)
- 5 dl mjölk
-
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen är upplöst.
-
Häll sedan på resten av mjölken och tillsätt kvarg, sirap och salt. Blanda.
- 250 g kvarg (valfri fetthalt)
- 2,5 msk ljus sirap
- eller brödsirap
- 1,5 tsk salt
-
Tillsätt vetegroddar och vetekli. Blanda.
Tillsätt sedan grahamsmjölet och blanda till en kladdig smet.
Tillsätt sist vetemjölet, lite i taget och arbeta degen smidig, använd gärna elvisp med degkrokar eller köksmaskin. Degen ska när den är klar vara kladdig men ändå smidig och börja släppa bunkens kanter.
- 1 dl vetegroddar
- 2 dl vetekli
- 4 dl grahamsmjöl
- 6 dl vetemjöl
-
Låt degen jäsa ordentligt till dubbel storlek ca 1,5 - 2 timmar.
(Tiden jäsningen tar beror på din inomhustemperatur, drag samt degvätskans temperatur. Längre jästid ger luftigare bröd. Så snåla inte med jästiden. Låt degen bli 2 kanske till och med 2,5 ggr större, titta till degen lite då och då mot slutet kanske var 15:e minut, så länge degen växer så jäser den men om degen börjar sjunka ihop så har den jäst för länge, men har den bara sjunkit lite grann så är det ingen fara.)
-
Ta upp degen på bakbordet med lite vetemjöl och knåda den ett par minuter.
-
Dela degen i 24 lika stora bitar (om du gör en sats), rulla till bollar och lägg tätt på en plåt med bakplåtspapper.
-
Låt jäsa under bakduk ca 30-60 minuter till nästan dubbel storlek.
-
Grädda i mitten av ugnen i 225°C, ca 15-20 minuter tills bröden fått fin färg.
Pensla bullarna med vatten, ev. med en skvätt olja i direkt när du tagit ut dem från ugnen.
Låt kallna på galler under bakduk. Bryt isär bullarna vid servering.
GI Tips:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
⭐ webmaster
⭐ webmaster
Nästa gång ska prova med kesella ;)
Tack för dina recepter. Bästa sajten :)
⭐ webmaster
Ja det borde gå bra med turkisk yoghurt eller vanlig naturell yoghurt eller filmjölk. Faktiskt så går det nog även bra att bara utesluta kesellan också, dock kanske man ska hälla i någon matsked olivolja eller matolja i degspadet då.
Skriv gärna hur det blev om du provar!