Enkla Wienerbröd

Otroligt goda bullar som gör skäl för namnet - enkla wienerbröd. De verkligen smälter i munnen. Förutom att de är väldigt goda är de också både snabba och enkla att baka.
enkla wienerbröd
Fantastiskt goda, saftiga och lättbakade - enkla wienerbröd!
Timglas Tid: ca 2 timmar varav 1 timme jäsning
Portioner 30 st
Näringsvärde Näringsvärde per bulle (35 g): 140 kalorier, 13 g kolhydrater, 9 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

Fyllning:

Glasyr:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

  • ev. elvisp med vispar och degkrokar

Ugn:

  • 250 °C i mitten av ugnen i ca 7 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt (minst 20 minuter). 

    Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    (Tips: Gör gärna fyllningen i steg 5 samtidigt som detta när du ändå har ingredienserna framme.)

  2. Tillsätt äggen. Vispa ihop till en jämn smet (använd gärna elvisp med vispar).

  3. Smula jästen i en skål. Häll på lite av den kalla mjölken och rör tills jästen lösts upp. Häll på resten av mjölken. Blanda ner detta i bunken med det andra.

  4. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Degen ska vara lite kladdig. Använd gärna elvisp med degkrokar.

    (Tänk på att mäta upp mjölet genom att antingen hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket vilket leder till torra kompakta bullar.)

  5. Låt degen jäsa under en bakhandduk ca 30 minuter i rumstemperatur.

    Gör under tiden fyllningen: Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke, låt stå framme en stund så smöret blir mjukt. Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp med vispar.

  6. Ta upp degen på mjölad bänk. Knåda den lite och om den är alltför kladdig kan man knåda in lite vetemjöl i den. Kavla ut degen till ca 50x30 cm. (Om du gör dubbel sats, ta halva degen i taget.)

  7. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen på längden.

  8. Skär ca 1,5 cm breda bitar och lägg i bullformar.

    Låt jäsa ca 30 minuter i rumstemperatur. Glöm inte sätta på ugnen så den är varm när bullarna jäst klart.

  9. Grädda mitt i ugnen i 250°C ca 7 minuter tills bullarna fått fin färg.

  10. Låt bullarna svalna helt eller åtminstone tills de är ljumna.

    Blanda florsocker och vatten till en jämn smet. Ta några droppar mer vatten om du vill ha en mer lättflytande konsistens. Ringla över bullarna. Låt stelna.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa. Håller sig minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Bullar & vetebröd |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Inger Ericson
Hej! Såg att du fick frågan om torrjäst, läste även ditt svar. Torrjäst ska ju blandas med mjölet, sedan de andra ingredienserna. Utomlands finns ju ofta bara torrjäst att tillgå, men kanske värt att prova? Har du någon ny info om detta?
✏️ Skrivet av Mohammed
Smaken och färgen utmärkt
✏️ Skrivet av inger
Hej det var ett tag jag bakade dessa otroligt goda lättbakade bullar. Jag undrar om det funkar att kalljäsa under natten för att underlätta morgondagen, och gärna en kommentar från någon som testat med saffran. Tack för många bra recept.
✏️ Skrivet av Liselotte
Någon som testat att ha i saffran? Är inne på att testa vid nästa bakning. Återkommer med kommentarer om hur de blir då
✏️ Skrivet av Liselotte
SÅÅÅÅ GODA OCH SÅÅÅ ENKLA!

Visa alla kommentarer