Bananmuffins

Mycket goda och saftiga bananmuffins som bakas snabbt och enkelt! Passa på att göra det här receptet när du har mogna bananer som blivit bruna på skalet, de bananerna har mest smak och gör sig bäst i bakverk (men är inte lika goda att äta).
Bananmuffins
Goda och saftiga bananmuffins, amerikansk storlek, bakade i muffinsplåt för 12 st muffins.
Timglas Tid: 35 minuter
Portioner 12 stora muffins eller 24 st mindre
Näringsvärde Näringsvärde per stor muffins, beräknat på 1 sats = 12 muffins (93 g): 272 kalorier, 35 g kolhydrater, 13 g fett, 5 g protein

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt - Byt ut 4 dl vetemjöl mot 2 dl Semper fin mix och 2 dl potatismjöl samt 0,5 msk fiberhusk.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • Stora muffins: 200 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med över- och undervärme
  • Mindre muffins: 225 °C i mitten av ugnen i 10-12 minuter med över- och undervärme

Så här bakar du bananmuffins:

  1. Mät upp smör och socker och lägg i en bunke och låt den stå framme så att smöret blir rumsvarmt så att det blir mjukt.

  2. Stora muffins: Smörj en muffinspanna för 12 muffins med smör (tips: använd en liten slickepott), alternativt ställ stora muffinsformar på en plåt.

    Små muffins: Ställ (mindre, ej amerikanska) muffinsformar (24 st för en sats) på en plåt, alternativt använd en muffinsplåt för små muffins (24 st).

  3. Rör smör och socker till en jämn smet, gärna med elvisp som du kan använda genom hela detta recept.

  4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och ev. kanel. Vispa ihop till en jämn smet (ca 5-10 sekunder med elvisp).

  5. Blanda i äggen ett i taget under kraftig omrörning (ca 5-10 sekunder med elvisp för varje ägg).

  6. Skala bananerna och mosa dem med en gaffel på en tallrik och tillsätt citronsaften.

  7. Tillsätt bananmoset och vetemjöl och rör snabbt ihop till en jämn smet. (Rör ihop för hand eller med elvisp på lägsta hastighet, rör/vispa inte längre tid än att det är blandat.)

    Fyll muffinsformarna till ¾ med smet.

    (Tips: När du mäter upp vetemjölet, undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då mjölet packas och man tar för mycket. Väg istället mjölet eller häll upp det i litermått. Om man tar för mycket mjöl blir muffinsarna torrare och kompaktare.)

  8. Stora muffins: Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 200°C.

    Mindre muffins: Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter i 225°C.

  9. Om du använder muffinspanna: låt svalna ett par minuter i muffinspannan innan du försiktigt lossar dem.

    Låt svalna och ät bananmuffinsarna ljumna eller rumstempererade.

glödlampa Tips & tricks:

Det går bra att göra halv sats. De går också bra att frysa. Mogna bananer med mörkt skal ger mest smak.

byt ut Variationstips:

Det blir gott med kanel i smeten. Det går också bra att tillsätta ½ dl hackade nötter (hasselnötter, mandel eller jordnötter) eller choklad till smeten.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara bananmuffins i plastpåsar. Går bra att frysa in och håller sig minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka kakor | Påsk |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Åsa Andersson
Har bakat dessa massor av gånger. Tack för receptet!
💬 Svar till Gerodean ✏️ Skrivet av Susanne
Självklart kan man minska mängden smet om man vill det genom att bara räkna om receptet. Receptet är ju anpassat efter 12 st stora muffins, amerikansk storlek och det blir betydligt fler om man tar mindre bakformar.
✏️ Skrivet av Gerodean
Tycker 4 ägg är på tok för mycket, så jag minskade till 3 denna gång.
Tog vanliga muffins pappersformar (normal storlek) och plåten blev överfull. Många muffins blev det.
💬 Svar till Magnus Taxell ✏️ Skrivet av Susanne
Intressant smaksättning, tack för tipset!
✏️ Skrivet av Magnus Taxell
Jag satte mango och ingefära blandning, istället för banan och citron. Jag använde 2 skalade mangon och 2,5 tsk ingefära, som jag körde i matberedare tills det blev en lös smet.

Visa alla kommentarer