Bloggens startsida

Varför jag inte räknar kalorier

Publicerad 15 oktober 2014 04:33

Det korta snabba svaret på den frågan är att det är skillnad på en kalori och en kalori och att mängden kalorier man förbränner beror på en mängd olika saker.

Summan av kardemumman är att trots att antal kalorier maten innehåller kan beräknas ganska noga så är de kalorier man faktiskt förbränner en betydligt osäkrare historia.

Det som många kanske inte tänker på eller vet om är att olika sorts mat faktiskt påverkar förbränningen i sig.

Förbränningen av kalorier påverkas av

  • Vad du äter idag
  • Vad du åt igår
  • Hur mycket du sovit
  • Hur mycket du motionerat idag
  • Hur mycket du motionerade igår
  • Hormoner
  • Stress
  • ...

Antalet kalorier just du förbränner en viss dag är alltså en uppskattning med väldigt stor felfaktor.

Mättnadskänsla och sug

En annan viktig faktor är att olika sorts mat ger olika grad och längd av mättnadskänsla. Vissa livsmedel, t.ex. läsk eller socker ger en ökad aptit, man känner oftast inte att man blir mätt förrän man ätit alldeles för mycket. Dessutom blir man hungrig kortare tid efter måltiden.

Problemet med att räkna kalorier är att man lätt kan hamna i fällan att ersätta t.ex. smör på mackan med godis. Räknar man kalorier så hamnar man lätt i light-träsket där det gäller att äta så lite fett som möjligt. Problemet med det är att naturligt fett är nyttigt och mättande medan snabba kolhydrater i form av socker, pasta, vetemjöl, vitt bröd o.s.v. knappt innehåller något nyttigt, mättar dåligt och ger ökad aptit.

För många blir det därför en ständig kamp mot sug efter mer mat och sötsaker om man räknar kalorier - eftersom man oftast äter alldeles för lite fett och för mycket kolhydrater.

strösocker och smör
Det är skillnad på kalorier och kalorier.

Naturligt fett är nyttigt

Lyssna inte blint på Livsmedelsverkets kostråd om att mättat fett skulle vara ohälsosamt. Då är det lätt att hamna i light-träsket med viktuppgång och dålig hälsa som följd. Light-produkter innehåller oftast mer kolhydrater än de fullfeta produkterna som resulterar i dålig mättnadskänsla och sötsug.

Fördelar med att räkna kalorier

Den fördelen som jag ser med att räkna kalorier är att man får en uppfattning om hur mycket energi man stoppar i sig. Det i sig gör att många begränsar sina portioner och därför kan gå ner i vikt eller hålla vikten.

Välj en metod som passar dig

Om det fungerar för dig att räkna kalorier så kan du självklart fortsätta med det. Men om det inte fungerar så bra är mitt råd att göra som mig och istället äta mindre snabba kolhydrater och följa GI-metoden och/eller LCHF och sluta räkna.

Publicerad  15 oktober 2014 04:33

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Alice ✏️ Skrivet av Susanne
Ja om man skulle göra den kopplingen skulle det ju fungera betydligt bättre. Men om man tittar t.ex. i Viktväktarnas informationsmaterial så likställer de ju allt som har samma kalorimängd. På så vis kan man äta en kanelbulle istället för lunch även om det så klart inte är något de förespråkar. Men när man hårddrar det och en kalori bara är en kalori så blir det så.
✏️ Skrivet av Alice
Poängen med kaloriräkning är att man ska motiveras att äta fler näringsämnen per kalori...

... Men precis som du skriver, funkar inte för de allra flesta pga det stora utbudet av näringsfattiga lightprodukter :/

Visa alla kommentarer